31 maart: Symposium Vlechtheggen en heggen vlechten in Schijndel - Meld je nu aan! * NU MET DEFINITIEF PROGRAMMA - DE HEGGENPROFESSOR KOMT! *

Publicatiedatum: 22 maart 2017

Waar prikkeldraad decennialang weidepercelen omringden in Brabant en Limburg, wordt deze meer en meer vervangen door een oorspronkelijk landschapselement: gevlochten heggen. Deze zogenoemde vlechtheggen zijn niet alleen waardevol voor het aanzicht van het landschap, ze brengen ook een rijke flora en fauna met zich mee. Met een symposium op 31 maart 2017 in De Schaapskooi in Schijndel wordt het project ‘Herleving van het vlechtheggenambacht’ officieel afgesloten. Geïnteresseerden kunnen zich tot 27 maart aanmelden voor het symposium. Deelname is gratis.

Vlechtheggen vormen een kostbaar onderdeel van de cultuurhistorie in Brabant en Limburg. Met het project ‘Herleving van het vlechtheggenambacht’ van de Stichting Vlechtheggen Zuid-Nederland i.o. en Stichting de Brabantse Boerderij zijn deelnemers aan de cursussen opgeleid tot volwaardige heggenvlechters. Allemaal hebben zij tijdens het project tevens heggen geplant, waarmee ze op termijn een eigen vlechtheg kunnen realiseren. 

Symposium in Schijndel

Tijdens het symposium ‘Vlechtheggen en Heggenvlechten’ op 31 maart 2017 worden alle aspecten van vlechtheggen en het ambacht belicht. Het symposium wordt die dag van 11.00 tot 16.00 uur gehouden in De Schaapskooi in Schijndel. Gedeputeerde Johan van den Hout zal het symposium openen, waarna een presentatie volgt door directeur Ineke Strouken van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Zij houdt een lezing over het Maasheggenvlechten en het plaatsen van dit ambacht op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Download hier de uitnodiging met het DEFINITIEVE PROGRAMMA!

Heggenprofessor Georg Müller

Tijdens het middagprogramma van het symposium houdt bioloog en cultuurhistoricus Bert Maes een presentatie over het onderzoek ‘De Vlechtheg in Nederland’ en biedt de internationaal vermaarde ‘heggenprofessor’ Georg Müller een inkijkje in de historie van de vlechtheg in Europa en in Nederland. Onderzoeker Henk Sierdsema werpt op zijn beurt licht op het belang van heggen en houtwallen voor flora en fauna. Verder wordt er onder meer een demonstratie gegeven van het smeden van gereedschap, geven diverse (landschaps)organisaties voorlichting op hun informatiestand en worden er verschillende relevante boeken op het gebied van heggenvlechten en cultuurhistorie te koop aangeboden. 

Aanmelden voor het symposium kan door het sturen van een e-mail naar communicatie@hetgroenewoud.nl (voor 27 maart). Deelname is gratis.

Vleggenhechters aan het werk

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud