Beleef het Dommelpad: 120 kilometer wandelen en fietsen langs de Dommel

Publicatiedatum: 11 april 2016

VVV Noordoost-Brabant heeft een nieuwe fiets- en wandelroute ontwikkeld. Het Dommelpad start bij de oorsprong van de rivier de Dommel in België en loopt tot de uitmonding in de Dieze in ‘s-Hertogenbosch. Dit project is uitgevoerd in samenwerking met Stichting Streekfonds Het Groene Woud, de Coöperatie Streekontwikkeling Boven-Dommel en Waterschap De Dommel. Speciaal voor deze routes is er een brochure ontwikkeld. Daarnaast is er informatie beschikbaar op de website van Waterschap De Dommel, VVV De Groote Heide, VVV Het Groene Woud en Routes in Brabant.

De Dommel is een rivier die ontspringt op de Donderslagse Heide ten zuiden van het Belgische Peer. Waar de Dommel begint als klein stroompje, verandert zij langzaam in een klein meanderend beekje tot een flinke rivier vlak bij het eindpunt. In totaal is de Dommel 120 kilometer lang. Hiervan stroomt ongeveer 35 kilometer over Belgisch grondgebied en de overige 85 kilometer stroomt over Nederlands grondgebied.

Het ‘Dommelpad’ zijn twee afzonderlijke routes:  een fiets- en een wandelroute die de recreant langs de rivier de Dommel leiden. Beide routes starten ten zuiden van het Belgische Peer, de bron van de rivier, en eindigen in ’s-Hertogenbosch waar de Dommel samen met de Aa in de Dieze uitmondt. Bij de routes wordt gebruik gemaakt van het fiets- en wandelknooppuntensysteem die de consument langs en/of nabij de Dommel brengt. Hierdoor kunnen de routes ook in tegengestelde richting gewandeld of gefietst worden.

De ontwikkelde brochure bevat, naast een overzichtskaart van de wandel- en de fietsroute, informatie over het gebied rondom de Dommel, omliggende natuurgebieden, nabijgelegen bezienswaardigheden en afstaptips. De brochure is medio eind april verkrijgbaar bij VVV vestigingen en agentschappen in het stroomgebied van de Dommel voor €5,95. Informatie over het Dommelpad is vanaf dat moment ook online te vinden. Een deel van de opbrengst vloeit terug naar de initiatiefnemers met als doelstelling het stroomgebied van De Dommel nog verder te verfraaien, zodat men ook in de toekomst kan blijven genieten van dit prachtige stuk natuur.

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud