Bijdrage vanuit Streekfonds Het Groene Woud voor inrichting boerenerf Stadsboerderij Eyghentijds

Publicatiedatum: 29 juli 2015

Streekfonds Het Groene Woud heeft onlangs een bijdrage toegekend aan Stadsboerderij Eyghentijds in Rosmalen (Lunerkampweg 5). Deze boerderij ligt op het grensvlak van stad en platteland en is daarmee ook wel de stadsboerderij van ’s-Hertogenbosch. De stadsboerderij is nog in ontwikkeling, maar heeft onlangs al wel haar deuren geopend voor het publiek. Het wordt een plek waar mensen uit de stad terecht kunnen om de natuur op een bijzondere wijze te beleven. Het terrein is bijna vijf hectare groot. De bijdrage vanuit het streekfonds is bedoeld om het boerenerf op dit terrein aantrekkelijk in te richten. Het erf wordt ingericht met fruitbomen, hagen en bosjes, laanbomen, waterpartijen en rietland.

De plannen voor de ontwikkeling van de stadsboerderij sluiten naadloos aan bij het thema stad en platteland. Op Eyghentijds kunnen bezoekers de natuur in de eigen omgeving ontdekken, ze kunnen er recreëren en ontspannen. Daarnaast worden varkens, bijen en andere boerderijdieren aan de stedelingen geïntroduceerd. Door aanleg van bomen, struiken, fruitbomen en drachtplanten is er een toename te verwachten van de biodiversiteit. Mensen kunnen diverse (agrarische) producten van het land kopen en er komt een natuurlijke speel- en leererf. De combinatie wordt gemaakt van agrarische, recreatieve en economische activiteiten in het gebied.

Verbinding met de natuur

Stadsboerderij Eyghentijds heeft een sterke verbinding met de natuur in de omgeving. Zo is de stadsboerderij de toegangspoort naar de natuur van het Kanaalpark. Het nieuwe Kanaalpark is ontwikkeld door de gemeente ’s-Hertogenbosch als groene zone rond de stad. Zo wordt natuur, avontuur en boerenbelevenis toegevoegd in een sterk verstedelijkt gebied.

Streekfonds Het Groene Woud

Voor het inrichten van het boerenerf hebben de eigenaren een stimuleringsbijdrage uit het Streekfonds Het Groene Woud ontvangen. Het Streekfonds wordt gevoed met extra rente die de Rabobank geeft over de rente die houders van een Rabo StreekRekening Het Groene Woud ontvangen en door een deel van de rente die geschonken wordt door dezelfde rekeninghouders. Ook ontvangt de Stichting Streekrekening Het Groene Woud een bedrag aan donaties t.b.v. het Streekfonds. Het Streekfonds Het Groene Woud ondersteunt projecten die de kwaliteit van Het Groene Woud versterken. 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud