Europees werkgelegenheidsproject van start met steun van Het Groene Woud

Publicatiedatum: 20 april 2016

In Zuid-Nederland en Vlaanderen wordt ambachtelijk vakmanschap nieuw leven ingeblazen, onder meer in Het Groene Woud. De revitalisatie van zogenoemde vakmanschapsberoepen, specifiek in de restauratiesector, gebeurt onder de paraplu van het Vlaams-Nederlandse project ReviVak. Het Groene Woud droeg inhoudelijk en financieel bij aan de totstandkoming van dit Europese project.

ReviVak maakt onderdeel uit van het Europese Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland. Dit programma stimuleert grensoverschrijdende innovatie en samenwerking tussen regio’s. Met ReviVak richten Zuid-Nederlandse en Vlaamse partners zich tot 2019 op het stimuleren van de interesse in  ambachtelijke beroepen, specifiek in de restauratiesector. En perspectief op werk is er, gezien de toegenomen interesse van de markt voor verfijnd ambachtelijk werk en vakmanschap.

Kostbare vakkennis behouden

Omdat deze interesse zich nog niet vertaalt in een verhoogde instroom van jongeren en herintreders naar technische of beroepsscholen, dreigt kostbare vakkennis verloren te gaan. Vlaamse en Nederlandse organisaties, gefaciliteerd door Het Groene Woud, hebben met ReviVak de handen ineen geslagen om vakmanschapsberoepen te promoten en de werkgelegenheid te stimuleren. Daarvoor zal een innovatieve mix aan opleidingen worden ontwikkeld met vakmanschapsbeurzen, leer- en werkplekken, internetcolleges, excursies en bootcamps.

Vakmanschap in Het Groene Woud

Het streven is de Brabantse activiteiten, uitgevoerd door het Monumentenhuis Brabant, voor een groot deel te laten plaatsvinden in Het Groene Woud. Jongeren, werkzoekenden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden daarmee gestimuleerd zich te bekwamen, zodat ze in de toekomst als vakman aan de slag kunnen gaan. Dat is niet alleen goed voor de werkgelegenheid maar ook voor behoud van erfgoed: met hun vakmanschap helpen zij straks mee de talrijke erfgoedobjecten en monumenten in Nationaal Landschap Het Groene Woud te behouden voor de toekomst.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud