Het edelhert is terug in Brabant, in Het Groene Woud!

Publicatiedatum: 06 maart 2017

Gedeputeerde Johan van den Hout en Jan Baan, directeur Brabants Landschap hebben op maandag 6 maart dertien edelherten losgelaten in Het Groene Woud tussen Tilburg, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. Na meer dan anderhalve eeuw afwezigheid is het edelhert terug in Brabant!

De groep edelherten bestaat uit vier herten en negen hindes. Het gaat om een natuurlijk aantal van een kleine groep edelherten in het wild. Deze startgroep kan langzaam groeien tot een mooie groep edelherten die past in het gebied. Het omheinde edelhertengebied van driehonderd hectare groot ligt in de Scheeken, tussen Best en Liempde, midden in Het Groene Woud en is eigendom van Brabants Landschap.

Jan Baan, directeur Brabants Landschap: “De terugkeer van het edelhert is de kroon op ons werk in Het Groene Woud. Door jarenlange aankoop, beheer en ontwikkeling van de natuurgebieden de Scheeken en de Mortelen is hier het grootste landschapsreservaat van Brabant ontstaan. Een leefgebied van bijzondere natte bossen op rijke grond met overgangen van bos naar grasland, waar het edelhert zich van oorsprong thuis voelt. De terugkeer van het edelhert in Brabant levert niet alleen winst op voor de natuur, maar ook voor de regio.”

Een filmpje over het uitzetmoment van de edelherten is hier te zien!

Edelhert in Brabant

De terugkeer van het edelhert in Brabant is een initiatief van Brabants Landschap in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling. Verder wordt samengewerkt met Streekorganisatie Het Groene Woud en is de terugkeer mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Nationale Postcode Loterij. Samen met SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) worden gidsen opgeleid die rondleidingen gaan geven in het gebied.

Koning van het woud

Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen edelherten voor meer leven in het landschap. Edelherten liggen graag te rollen in modderbaden die ze maken en ‘vegen’ met hun gewei langs bomen. Zo maakt de ‘koning van het woud’ letterlijk plaats voor tal van andere dier- en plantensoorten.

Het edelhertengebied in Het Groene Woud blijft vrij toegankelijk op wegen en paden. Wel is het leefgebied in de beginperiode vooralsnog niet toegankelijk voor honden. Dit om ervoor te zorgen dat de edelherten voldoende rust krijgen.

Foto: James van Leuven

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud