Jongeren leggen natuurlijke speeltuin aan bij kinderboerderij De Bossche Hoeve

Publicatiedatum: 23 juni 2016

Bij kinderboerderij De Bossche Hoeve aan de Kruiskampsingel in ’s-Hertogenbosch is een natuurlijke speeltuin aangelegd. Geen traditionele speeltuin met schommels en wippen, maar een doolhof van struiken en hagen waar kinderen kunnen rondstruinen. De aanleg van de speeltuin is zo goed is als afgerond. Het project is opgepakt door jonge vrijwilligers die betrokken zijn bij De Bossche Hoeve. Zij hebben hiervoor een bijdrage ontvangen vanuit de regeling ´Stimulering jongerenprojecten´ van Het Groene Woud. Met deze regeling komen jongeren met creatieve en kansrijke ideeën in aanmerking voor maximaal duizend euro om hun project uit te voeren.

In het doolhof van de kinderboerderij zijn verschillende verstophoekjes gecreëerd. Daarnaast staan er ook stappaaltjes van natuurlijk materiaal, hangen er klimtouwen om te klauteren en ligt er wit zand om in te spelen. Ook is op het terrein een vuurplaats gemaakt waar kinderen zelf broodjes en andere lekkernijen kunnen bakken. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven. Tegelijkertijd trekken de struiken van het doolhof ook meer vogels, insecten en andere kleine dieren.

Aanleg

De jongeren van De Bossche Hoeve zijn eind mei gestart met de aanleg van de speeltuin. Ze hebben eerst, onder begeleiding van Hoveniersbedrijf Dave Broeren, de grond geschikt gemaakt om te beplanten. De grond is geëgaliseerd en vermengd met tuinaarde en compost zodat struiken kunnen groeien. Vervolgens zijn er paaltjes uitgezet om het ijzerdraad te spannen. De paaltjes en het ijzerdraad geven vorm aan het doolhof. Tussen al die paaltjes en draden zijn inmiddels al veel struiken geplant. Het is de bedoeling dat er de komende tijd nog meer aankleding volgt. Daarnaast moet ook nog het laatste deel van de doolhofroute voltooid worden. Nieuwsgierig? Kom dan eens kijken op de kinderboerderij aan de Kruiskampsingel 565A in ’s-Hertogenbosch. De activiteiten zijn te volgen via een blog op Werkplaats Het Groene Woud.

Jongerenregeling

Het Groene Woud ziet de aanleg van deze natuurlijke speelomgeving als een mooie manier om jongeren te betrekken bij het gebied. Ze nemen op actieve wijze deel aan de ontwikkeling van de speelvoorzieningen en daarbij stimuleert het kinderen om actief in de natuur bezig te zijn. Inmiddels zijn er in Het Groene Woud al enkele projecten mede door de jongerenregeling van Het Groene Woud tot uitvoering gebracht. Wil je meer weten? Kijk dan eens op deze pagina. Geïnteresseerden kunnen ook contact opnemen met Johan van Cuyck van Streekhuis Het Groene Woud via 06-18303473 of jvcuyck@hetgroenewoud.com

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud