Lezing en excursie over populierenklonen door Brabantse Populieren Vereniging

Publicatiedatum: 18 mei 2016

Op vrijdag 3 juni organiseert de Brabantse Populieren Vereniging een lezing over de toepassingen van populierenklonen met aansluitend een excursie door natuurgebied het Wijboschbroek in Schijndel. De lezing wordt gegeven door ir. Sven de Vries van Alterra Wageningen. Alterra is ook wel hèt kennisinstituut voor de groene leefomgeving. De bijeenkomst is van 13.00 tot 16.00 uur bij de Schaapskooi in Schijndel. Iedereen is van harte welkom!

De Brabantse Populieren Vereniging is opgericht in 1964 om kennis en ervaringen uit te wisselen over populieren. De ambitie van de vereniging is behoud van de populier voor het Brabantse platteland. Dit vraagt om een eigentijdse aanpak. “We zetten de populier op een vernieuwende manier in de schijnwerpers, hip en eigentijds. Dankzij nieuwe technieken is populierenhout allang geen waaibomenhout meer”, aldus bestuurslid Frans van Beerendonk. Door het hout te behandelen met hars of stoom kan populierenhout concurreren met hardere houtsoorten, ook voor buitentoepassingen. De populier wordt hiermee nog veelzijdiger. Iedereen kent de rol van de populier in de vroegere klompen- en luciferindustrie. De boom kent echter tal van andere, hoogwaardigere toepassingen zoals het gebruik in meubels, gevelbekleding, grafkisten, enz. Veel hangt hierbij af van welke soort of welke populierenkloon gebruikt wordt. Zo lijkt een Italiaanse populier (Populus nigra) gedoemd om als brandhout te eindigen, maar worden goede resultaten gehaald met bijvoorbeeld de Populus Canadensis-klonen ‘Koster’ en ‘Hees’.

Spreker

Sven de Vries, als wetenschapper verbonden aan kennisinstituut Alterra van Wageningen UR, weet als geen ander te vertellen over de eigenschappen en toepassingen van populieren. Op vrijdag 3 juni komt hij op uitnodiging van de Brabantse Populieren Vereniging vertellen over de gebruikswaarde van de diverse populierenklonen. De Brabantse Populieren Vereniging nodigt alle mensen uit de houtsector, geïnteresseerden in het Brabantse (cultuur-)landschap en populierenliefhebbers uit om onder het genot van een kop koffie of thee te komen luisteren en meedoen. De lezing en excursie vindt plaats bij de Schaapskooi, Martemanshurk 12 in Schijndel. Aanmelden kan via info@brabantsepopulierenvereniging.nl of telefonisch bij Paul van Limpt via 06-30597901. De kosten voor deelname voor niet-leden van de Brabantse Populieren Vereniging bedragen € 20,-. Ben je wel lid? Dan is het gratis. Lid worden van de Brabantse Populieren Vereniging kan heel eenvoudig door het aanmeldformulier op te vragen via info@brabantsepopulierenvereniging.nl.

Programma      

13.00 uur:          Ontvangst met koffie en thee. Welkomstwoord door bestuurslid Brabantse Populieren Vereniging.

13.15 uur:          Aanvang lezing Sven de Vries.

14.30 uur:          Start excursie vanaf de Schaapskooi naar het Wijboschbroek, een bijzonder populierengebied.

16.00 uur:          Einde excursie.

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud