Informatiebijeenkomst project: 'Bier als Bourgondische basis' - LOKALE ORGANISATIE GEZOCHT

Publicatiedatum: 20-07-2016

Elk jaar initieert het Streekfonds Het Groene Woud een zogenaamd ‘eigen project’. Dit jaar is gekozen voor het project ‘Bier als Bourgondische basis’. Hierbij wordt aangesloten op de vele kleinschalige initiatieven rondom en de grote belangstelling voor het bierambacht en alles wat daarmee te maken heeft. Streekfonds Het Groene Woud is hiervoor op zoek naar één organisatie (bijvoorbeeld bierkamer of lokaal initiatief) die dit project verder wil oppakken en regelen. Om meer uitleg te geven over het project wordt op 14 september een informatieavond gehouden.

In Het Groene Woud zijn in het verleden zeer veel brouwerijen geweest en het lijkt nu ook weer die kant op te gaan. Gedeelten van Het Groene Woud stonden bekend vanwege de hopteelt. Het project past verder goed bij het bijzonder hoog aantal horecalocaties dat in Het Groene Woud aanwezig is (meeste van alle Nationale Landschappen in Nederland). Dit ‘eigen project’ wil graag breed inzetten ten behoeve van kleinschalige netwerken. Dus zowel grondstofvoorziening (hop, gagel, e.d.), inventarisatie historische bierbrouwerijen, Het Groene Woud bier-label, uitwisseling met andere kleinschalige bierproducenten, expositie, etc.

Organisatie

Streekfonds Het Groene Woud zoekt één organisatie binnen Het Groene Woud (bijvoorbeeld bierkamer of lokaal initiatief) die het project ‘Bier als Bourgondische basis’ verder gaat oppakken en regelen. Daarmee is het volledig vergelijkbaar met het eigen project heggenvlechten dat destijds succesvol is opgepakt door Stichting de Brabantse Boerderij in samenwerking met Het Roois Landschap of het bijenproject dat opgepakt is door Food4Bees. Het Streekfonds is dus op zoek naar één organisatie die het project oppakt en dan een oproep doet voor projectideeën. Dan zullen kleinschalige netwerken worden uitgenodigd om een uitgewerkt projectidee in te dienen. Ambachtelijk bier maken en/of (specifieke) grondstofvoorziening ten behoeve van bierproductie moet dan het hoofdthema van het project vormen. Verder moeten de projecten een duidelijke link leggen tussen het historische en het hedendaagse Het Groene Woud, een breed bereik hebben en een verbinding leggen met andere projecten/initiatieven die aan dit thema gelieerd zijn.

Op dezelfde manier als bij vorige ‘eigen projecten’ van het Streekfonds worden de (in euro’s gekwantificeerde) vrijwilligersuren ten dienste van de organiserende groep beschikbaar gesteld (tot een maximum van vijfduizend euro). Er is in totaal maximaal vijftienduizend euro voor het project beschikbaar.

Informatiebijeenkomst

Graag wil het Streekfonds in contact komen met lokale organisaties die geïnteresseerd zijn om dit project op te pakken. Daarom is een informatiebijeenkomst georganiseerd op 14 september. Aanvang 19.30 uur, locatie Streekhuis Het Groene Woud, Keefheuvel 1A in Liempde. Graag vooraf aanmelden via dvlaarhoven@hetgroenewoud.com.
 

Nieuwsbrief 39 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Natuurbeheerder Sjors de Kort: "Wij zijn de spreekbuis van de natuur"
Grond kopen en natuur ontwikkelen? Het kan, ook als particulier! Ad en Ine de Kort zijn trotse eigenaren van een eigen leembos
LEADER-subsidieregeling voor projecten in Het Groene Woud opent tweede helft april
Eerste boom geplant aan Everse Zoom - Een project met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud
Nieuwsbrief 38 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Naar de Geelders met Ger van den Oetelaar in een filmpje van Groen Ontwikkelfonds Brabant
2024: Jaar van de Zonnebloem, ook in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 37 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
... in Het Groene Woud