Slotbijeenkomst project Wereld School, Wereld Wijk

Publicatiedatum: 01-04-2015

Het programma Leefbaarheid@Brabant (Provincie Noord-Brabant) – het L@B – heeft een grote diversiteit aan leefbaarheidsprojecten in Brabant een steuntje in de rug kunnen geven. Inmiddels komen de projecten van het eerste uur aan het einde van de looptijd. Een aantal van deze projecten wil de successen graag vieren door middel van een slotbijeenkomst. Het project Wereld School, Wereld Wijk beleefde op 31 maart jongstleden haar slotbijeenkomst in de Leerfabriek in Oisterwijk. 

Het project Wereld School, Wereld Wijk laat zien dat de school geen geïsoleerd gebouw met kinderen hoeft te zijn in de wijk. Binnen het project hebben de vier pilotscholen binnen Het Groene Woud verbinding met de omgeving gezocht. Samen hebben zij activiteiten ontplooit ín en mét de wijk.

Thema duurzaamheid

Het overkoepelende thema waarop de projecten zijn uitgerold is duurzaamheid. Dat betekent enerzijds fysieke duurzaamheid, zoals kinderen bewust maken van natuur, energie en milieu. Denk hierbij aan moestuinen of een insectenmuur. Maar anderzijds is er ook fors ingezet op sociale duurzaamheid. Door samen te werken met ouderen, woningcorporaties of zorgboerderijen ontstaan er nieuwe relaties in de wijk. Dat leidt tot meer respect voor de ander en dat alles heeft weer een mooi effect op de leefbaarheid.

Tijdens de plenaire opening konden de afzonderlijke schooldirecteuren, in de twee minuten spreektijd die zij afzonderlijk kregen, al niet verbergen hoe enthousiast zij zijn over dit project. Maar na de lunch en het informele netwerken, werd het enthousiasme alleen maar groter. In veertien workshops konden alle bezoekers kennis maken met de activiteiten, projecten en samenwerkingsrelaties. Van natuurbeleeftuin, tot kerstafette en van een duurzame energiemarkt tot leasekippen. Tal van voorbeelden die inspireren om buiten de gebruikelijke onderwijskaders te denken.

Houdbare noten

De middag werd duurzaam afgesloten met een muziekstuk ‘Houdbare Noten’ door Eric Schoones waarbij het recyclen van (klassieke) muziek centraal stond. Als klap op de vuurpijl ging elke bezoeker naar huis met een prachtig boek over het project, waarvan de eerste versie overhandigd werd aan Joost van Gils, clusterdirecteur Cultuur & Samenleving van de Provincie Noord-Brabant.

Mocht u zelf interesse hebben in het inspirerende boek, stuur dan een mail naar ejonkers@hetgroenewoud.com

Nieuwsbrief 39 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Natuurbeheerder Sjors de Kort: "Wij zijn de spreekbuis van de natuur"
Grond kopen en natuur ontwikkelen? Het kan, ook als particulier! Ad en Ine de Kort zijn trotse eigenaren van een eigen leembos
LEADER-subsidieregeling voor projecten in Het Groene Woud opent tweede helft april
Eerste boom geplant aan Everse Zoom - Een project met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud
Nieuwsbrief 38 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Naar de Geelders met Ger van den Oetelaar in een filmpje van Groen Ontwikkelfonds Brabant
2024: Jaar van de Zonnebloem, ook in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 37 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
... in Het Groene Woud