‘2019, hét jaar van voorbereiden, op weg naar Van Gogh Nationaal Park’

Publicatiedatum: 21-12-2018

Nationaal Landschap Het Groene Woud heeft een jaar achter de rug dat cruciaal bleek voor de toekomst. Want er staat nogal wat te gebeuren: Het Groene Woud wordt in 2020 Van Gogh Nationaal Park en is gastregio van de Landschapstriënnale in datzelfde jaar. 2019 zal dan ook in het teken staan van ‘voorbereiden’. Ondertussen blijft ze grote en kleinschalige projecten faciliteren. Yvo Kortmann, voorzitter van Het Groene Woud, blikt terug én kijkt vooruit.

Kortmann: “Begin 2018 was er sprake van een spannende tijd. Aanleiding: de ‘herschikking’ van prioriteiten waarmee onze partners te maken hadden. Het leidde tot een lagere betrokkenheid en minder investeringen. Daardoor verliepen projecten als ECCO en Mozaïek Dommelvallei trager dan we beoogden. Ook de oprichting van Van Gogh National Park ging moeizamer dan verwacht.  En toch: het ‘werk’ van HGW ging gewoon door dankzij de enorme inzet van velen. Bestuurlijk werd alles ‘uit de kast gehaald’ om de banden aan te halen met provincie, gemeenten, bedrijven en organisaties.”

Groeiende betrokkenheid
“Het (her)winnen van al die harten – want het blijft mensenwerk – had resultaat. Eind 2018 kan ik concluderen dat vrijwel al die partijen oprecht oog hebben voor toekomstige ontwikkelingen in landschap en natuur. Maar ook voor de kleinschaligheid, de landbouw, recreatie en economie daarin. Kijk alleen al naar de Omgevingsvisie van de provincie waarin ‘gebiedsgericht werken’ is omarmd. Dit heeft onze ambities voor Van Gogh Nationaal Park en de Landschapstriënnale in de loop van 2018 een geweldige impuls gegeven. Ook gemeenten, inclusief Brabantstad, tonen grote bereidheid te investeren in onderwerpen die hoog op de maatschappelijke agenda staan. Denk aan innovaties in ruimtelijke ontwikkeling, landbouw, klimaat, energie, duurzaamheid en ecologie. Of aan een circulaire economie en de binding van stad en land. Hun ruggensteun wordt gevolgd door steeds meer bedrijven die zich graag bij Van Gogh Nationaal Park willen aansluiten. Zo creëren we onze toekomst samen en zorgen we ervoor dat Van Gogh Nationaal Park straks van ons allemaal is.”

In één adem
“Wij zien de oprichting van Gogh Nationaal Park en de organisatie van de Landschapstriënnale niet los van elkaar. We noemen ze in Het Groene Woud vaak in één adem, want de begrippen ‘landschap’ en ‘triënnale’ vloeien hier echt naast én in elkaar. Dat blijft zo in 2019 als we alle voorbereidingen treffen voor de toekomst. We gaan onder meer ‘proefdraaien’ als Van Gogh Nationaal Park en zetten de puntjes op de ‘i’ in de programmering van de Landschapstriënnale. Ook gaan we, samen met onze partners, nog meer vaart zetten achter veelbelovende projecten als Mozaïek Dommelvallei, ECCO en Brabants Bodem. Wat minstens zo belangrijk is én blijft: al onze kleinschalige projecten waar de natuur en ons landschap echt iets aan hebben. Die blijven we koesteren, hoe groots onze toekomstontwikkelingen ook zijn. De kleinschalige projecten zijn onderdeel van onze identiteit. Nu van Het Groene Woud, straks van Van Gogh Nationaal Park.”

“2019 wordt een jaar van aanpakken, voorbereiden en uitvoeren. We houden u op de hoogte van alles wat er gebeurt. Voor nu wens ik u een zalig kerstfeest en alle goeds voor het nieuwe jaar!”

Deel dit bericht

1 reactie

J.Wijn geplaatst op 2018-12-21 16:05:54

Wij als Stichting Koeveringse Molen zijn al jaren bezig om een van de oudste Molen van Nederland terug te bouwen op de historische plek waar de drie gemeentegrenzen Schijndel-Veghel en Sint-Oedenrode (nu Meierijstad) bij elkander komen. De Molen als icoon voor Meierijstad past helemaal in het gebied Vlagheide wat deel uit maakt van Nationaal Landschap Het Groene Woud. Onze vraag aan het Nationaal Landschap Het Groene Woud of ons project het herbouwen van een van de oudste Molen, gebouwd in 1299 en door oorlogshandelingen op maandag 25 september 1944 verloren is gegaan mee te nemen in het verder ontwikkelen van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Het Vlagheide gebied is mede de Poort van Het Groene Woud. Wij als Stichting Koeveringse Molen willen graag meedenken/werken om het gebied Nationaal Landschap Het Groene Woud verder te ontwikkelen door het terug bouwen van de Molen als meerwaarde voor dat te ontwikkelde gebied Vlagheide.
Gr.
J.Wijn, Stichting Koeveringse Molen.
06-44527575

Reageer op dit bericht

Naam
E-mailadres
Schrijf uw bericht...

 

Overige berichten

Food Festival de Es in Haaren pakt uit op zondag 30 juni
Een CO2-fonds? Vastlegging van CO2 in de bodem: bijeenkomst op ma 24 juni
Het Groene Woud steunt het boek en de expositie 'Brabant Wereldwijd'
Mooie prestatie van Het Groene Woud-wielerteam tijdens Ploegentijdrit Groene Corridor
Word Vriend, win een boek! - Exclusieve actie voor Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud
Verborgen schatten gevonden in Woensel! Mooie resultaten binnen het project CARE - Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud
Natuur beheren in het Dommeldal en De Geelders? Help mee via grondruil, natuurbeheer of natuurontwikkeling
Nieuwe wandel- en fietsroutes en de gratis app 'Routes in Het Groene Woud' beschikbaar – Wandel mee op zondag 26 mei
Op zoek naar de oorsprong van Woensel - CARE in Het Groene Woud start opgravingscampagne in Eindhoven
... in Het Groene Woud