Aanplant populieren en boekenfonds Het Groene Woud - De samenhang der dingen

Publicatiedatum: 19 december 2017

Eén van de doelstellingen van Het Groene Woud is de betrokkenheid van bewoners en ondernemers bij Het Groene Woud te vergroten. Onder andere door ervoor te zorgen dat mensen kennis hebben over en van daaruit trots zijn op hun prachtige omgeving. Een manier om kennis over Het Groene Woud te ontsluiten en te delen is het maken en uitgeven van boeken die gaan over de kernwaarden en kernkwaliteiten van Het Groene Woud. Daarom is door het bestuur van Het Groene Woud een speciaal boekenfonds opgericht. Via Boekenfonds Het Groene Woud kan een bescheiden bijdrage worden gekregen voor boeken over Het Groene Woud. Om voor een bijdrage in aanmerking te komen geldt een aantal voorwaarden.

Compensatie papierverbruik

Om het gedrukte papier van de boeken te compenseren dienen (streekeigen) bomen of hagen te worden aangeplant op een daarvoor geschikte en passende locatie. Het aantal aan te planten (fruit)bomen of hagen is afhankelijk van het aantal gedrukte boeken. De initiatiefnemer is er zelf voor verantwoordelijk dat de aanplant plaatsvindt. Dat wil niet zeggen dat hij de aanplant ook zelf moet doen. Hij mag daarvoor bijvoorbeeld afspraken maken met een lokale vrijwilligersorganisatie, zoals een natuurvereniging, en een lokale boomkweker. Die zijn vaak graag bereid de bomen/hagen te planten respectievelijk via sponsoring te leveren.

Populierenboek en lokale samenwerking

Zo gebeurde dat onlangs ook met het boek: ‘Populieren: onze volksboom in nieuw perspectief’. Een prachtige professionele uitgave over de populier als onderdeel van het landschap, onder andere in (deelgebieden van) Het Groene Woud. En over mogelijkheden om de populier in het landschap te behouden. Voor de compensatieverplichting zocht de schrijver, Wim Huijser, in samenwerking met Johan van Cuyck van streekhuis Het Groene Woud de samenwerking met Natuurwerkgoep Liempde en boomkwekerij Gebr. van den Berk uit Sint-Oedenrode. Leden van de Natuurwerkgroep Liempde gaven aan dat zij de bomen wel willen te planten en daarvoor wel een aantal geschikte plekken te kunnen vinden. De directie van de boomkwekerij gaf direct aan bereid te zijn om hiervoor vier mooie populieren gratis ter beschikking te willen stellen.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud