Agrarische Natuurvereniging Het Groene Woud levert gebiedsbod voor klimaatbestendiger De Mortelen

Publicatiedatum: 07 maart 2019

Agrarische Natuurvereniging Het Groene Woud (ANV) heeft op woensdag 20 februari jl. aan Waterschap De Dommel een plan aangeboden om natuurgebied De Mortelen klimaatbestendiger te maken. Agrarisch ondernemers Frans Versteden, Ardbert van Heerebeek en Martien van der Heijden hebben samen met vijftig collega’s uit Oirschot en Boxtel hiervoor het initiatief genomen en het gebiedsbod opgesteld. Het plan zorgt voor betere gebruiksmogelijkheden van gronden voor de agrarische sector en houdt rekening met de belangen van natuur. Het is een antwoord op de klimaatverandering en de steeds grotere kans dat er vaak in kortere tijd meer water uit de lucht valt en er langere periodes van droogte zijn.

Afvoeren van water, vasthouden van water

Normaal gesproken komt de overheid met plannen. Nu is het een keer omgedraaid. Het initiatief van de agrarisch ondernemers wordt van harte toegejuicht door Waterschap De Dommel. Jac Hendriks, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel heeft het gebiedsbod in ontvangst genomen. Ter bevestiging van deze samenwerking hebben Wim van Kollenburg namens de Agrarische Natuurvereniging en Jac Hendriks namens het Waterschap hun handtekening gezet voor de uitvoering. Het blijft niet enkel bij mooie woorden. Het Waterschap gaat samen met de ANV onderzoeken welke van de voorgestelde maatregelen snel kunnen worden uitgevoerd. Binnenkort worden er al zogeheten ‘Waterloopsessies’ georganiseerd, waarin agrarisch ondernemers samen met het Waterschap de maatregelen voor pieken in de afvoer van water en het vasthouden van water bij droogte concreet maken.

Aanpassingen in het water- en bodemsysteem

Het gebiedsbod is een uitvloeisel van de zogeheten GGOR AHS: het Gewenst Grond- en Oppervlaktewater Regime Agrarische Hoofdstructuur. Het doel is het verbeteren van de duurzame landbouwkundige gebruiksmogelijkheden door aanpassingen in het water- en bodemsysteem, terwijl er rekening wordt gehouden met overige functies (natuur en recreatie) in het gebied. In een pilot rondom De Mortelen is het gebiedsbod opgesteld. Op hoofdlijnen worden voor het Waterschap de verwachte effecten op het watersysteem en het landbouwbedrijf beschreven. De maatregelen worden in het plan op gebiedsniveau uitgewerkt en hebben betrekking op een flexibel peilbeheer, onderhoud door waterschap en agrariërs en duurzaam bodembeheer door de agrariërs.

Foto: De aanbieding van het gebiedsbod vond plaats in boerderij ‘De Pannenhoeve’ in Oirschot. V.l.n.r.: Jac Hendriks, Frans Versteden, Martin van der Heijden en Wim van Kollenburg. Bron: Eric van Laarhoven Fotografie

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud