Di 23 april: Onthulling Bestse Klomp bij Klompenfabriek Van der Velden

Publicatiedatum: 18-04-2019

Op 23 april staat de feestelijke onthulling van een grote Bestse klomp op het programma. Deze wordt geplaatst op een unieke locatie in Best: bij Klompenfabriek Van der Velden. Met de grote klomp wordt de historie van de klomp in Best extra onder de aandacht gebracht. Iedereen is van harte welkom bij de onthulling.

Gemeente Best was van oudsher een klompendorp. In het verleden stond in Best de grootste klomp van Nederland. In 1914 werd er een klompenvakschool geopend. Vorig jaar is Stichting Brabantse Klomp opgericht. Het doel van de stichting is het bevorderen van kennis over de Brabantse klomp, het Brabantse klompenambacht en het populierenlandschap. Daarmee wordt de cultuurhistorie van de klompenmakerij en de daarmee verband houdende populierenteelt in de klompendorpen Best, Liempde, Sint-Oedenrode en Schijndel - in Nationaal Landschap Het Groene Woud - versterkt. De stichting verbindt nieuwe ontwikkelingen - van be- en verwerking van populierenhout tot duurzame producten - aan het erfgoed van de klomp en populierenteelt.

Bestse Klomp

Om meer aandacht te vragen voor de historie rondom de klomp ontstond bij Harrie van Vroenhoven van Erfgoedvereniging Dye van Best het idee, om te kijken of er mogelijkheden waren om een grote klomp te plaatsen op een unieke locatie. Dan denk je al snel aan Klompenfabriek Van der Velden. Harrie van der Velden omarmde het idee direct en snel volgde een gesprek met de wethouders van de gemeente Best. Ook zij vonden het een goed idee en dankzij een goede samenwerking met de medewerkers van gemeente Best wordt op dinsdag 23 april de klomp onthuld.

Programma dinsdag 23 april

Tijdens de feestelijke onthulling van de Bestse klomp is iedereen van harte welkom. Om 15.00 uur start het programma met presentaties van Harrie van der Velden (Klompenfabriek Van der Velden) en Harrie van Vroenhoven (Erfgoedvereniging Dye van Best). Hierna volgt de onthulling van de klomp door kleinkinderen van familie Van der Velden, gevolgd door de onthulling van een informatiebord door de wethouders Marc van Schuppen en Stan van der Heijden. 

Het feestelijke programma vindt plaats bij de populieren, gelegen tussen de rotonde en de kantoren van Klompenfabriek Van der Velden (Oirschotseweg 90). Parkeren kan op het weiland, gelegen op de hoek bij de rotonde Ringweg/Sint Antoniusweg. Inrijden via de Sint Antoniusweg en volg de aanwijzingen van de verkeersregelaar.

April Klompenmaand 2019

Voor het tweede jaar op rij is april door Stichting Brabantse Klomp gebombardeerd tot April Klompenmaand in Het Groene Woud, met als thema Brabantse Klomp & Brabants Populierenlandschap. Tijdens de hele maand worden er in de dorpen Best, Sint-Oedenrode, Liempde en Schijndel verschillende activiteiten georganiseerd die in relatie staan met de klomp. Meer informatie over alle activiteiten vindt u op de website www.brabantseklomp.nl

 

Deel dit bericht

Reageer op dit bericht

Naam
E-mailadres
Schrijf uw bericht...

 

Overige berichten

Graaf mee naar de Gemondse dorpshistorie
Wandel- en fietsapp met belevingsroutes gelanceerd in Nationaal Landschap Het Groene Woud
Nieuwe veldcoördinator voor STIKA-regeling in Het Groene Woud
Gravers en wassers gezocht! Grootschalig archeologisch onderzoek in Liempde op 6 en 7 juli
Food Festival de Es in Haaren pakt uit op zondag 30 juni
Een CO2-fonds? Vastlegging van CO2 in de bodem: bijeenkomst op ma 24 juni
Het Groene Woud steunt het boek en de expositie 'Brabant Wereldwijd'
Mooie prestatie van Het Groene Woud-wielerteam tijdens Ploegentijdrit Groene Corridor
Word Vriend, win een boek! - Exclusieve actie voor Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud
... in Het Groene Woud