Eerst was er maaisel… en toen bokashi

Publicatiedatum: 19 december 2018

Op het melkveebedrijf van Manon en Jo van Balkom in Helvoirt is Stichting Duinboeren als proef gestart met het maken van bokashi. Dit is gefermenteerd organisch maaisel dat als voedingstof voor de bodem en het bodemleven dient. Met maaisel van bokashi wordt ook veel organische stof aangevoerd waardoor het organische stofgehalte van de bodem toeneemt.

Bokashi ontstaat wanneer micro-organismen en mineralen worden toegevoegd aan organische materialen zoals bermmaaisel. Wanneer het mengsel daarna tien weken lang in een zuurstofdichte kuil wordt opgeslagen, fermenteert het tot de organische voedingsstof bokashi.

Terug de natuur in
Bij Van Balkom wordt maaisel uit onder meer natuurgebieden van Natuurmonumenten gebruikt. Binnenkort zal het maaisel gemengd worden met micro-organismen en het mineraal kalk, waarna het wordt ingekuild en luchtdicht wordt afgesloten. Zodra het is gefermenteerd, wordt het uitgereden in de gebieden waar het maaisel vandaan komt.

Mogelijke voordelen van bokashi
Naar verwachting levert bokashi diverse voordelen op. Naast aanvoer van organische stof is er geen CO2-verlies in een bokashi-hoop en is alle input aan kilo’s materiaal daardoor ook de output aan kilo’s (geen verliezen). Verder zou bokashi de vorming van enzymen stimuleren.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud