Feestelijke start gemeenschapsarcheologie-project in Het Groene Woud

Publicatiedatum: 10 april 2019

Op zondag 28 april 2019 vindt bij Hoeve De Hagelaar in Best de feestelijke aftrap plaats van het internationale gemeenschapsarcheologie-project CARE. In dit project gaan onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en bewoners van Het Groene Woud samen op zoek naar de geschiedenis van enkele dorpen in dit Nationaal Landschap.

Het archeologieproject CARE (Community Archaeology in Rural Environments) wordt ondersteund door Het Groene Woud en begint binnenkort. In het onderzoek zullen lokale bewoners een reeks kleine proefputjes graven op verschillende locaties in en om een dorp, vaak zelfs in iemands achtertuin. De verzamelde vondsten geven een eerste beeld van de plaats en omvang van bewoning op verschillende momenten in de tijd. Dankzij de eenvoudige methodiek kan iedereen, jong en oud, meedoen. Deskundige archeologen begeleiden het project en brengen alle vondsten samen tot een nieuw verhaal.

Boeiend programma, verrassende perspectieven

Decor van de feestelijke aftrap op 28 april is de authentieke Tiendschuur van Hoeve de Hagelaar aan de Hagelaarweg 14 in Best. Het programma start om 13.00 uur. De interessante mix van perspectieven vanuit heemkunde (burgers), nationale en internationale academia en lokaal en provinciaal bestuur – onderstreept het unieke karakter van het gemeenschapsarcheologieproject in Het Groene Woud. Henri Swinkels (gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur Provincie Noord-Brabant) geeft hier het officiële startsein.

Mensen verbinden

Een prominente naam op de sprekerslijst is die van professor dr. Carenza Lewis (University of Lincoln, UK, CARE-projectleider en bekend van populaire archeologieprogramma’s als Time Team). Zij heeft inmiddels ruime ervaring in het betrekken van het publiek bij onderzoek. Op deze middag vertelt ze over de manier waarop gemeenschapsarcheologie nieuwe ontdekkingen mogelijk maakt, maar ook de interesse in de eigen geschiedenis versterkt én bijdraagt aan het verbinden van mensen aan hun dorp.

Over CARE

CARE in Het Groene Woud maakt deel uit van een internationaal programma met partners in Engeland, Tsjechië, Polen en Nederland. In al die landen voeren CARE-projectteams met de lokale gemeenschap archeologieonderzoeken uit. Kijk voor meer informatie op gemeenschapsarcheologie.nl

Erbij zijn?

Wilt u de feestelijke aftrap van het CARE-project bijwonen? Stuur dan vóór 24 april a.s. een e-mail naar info@erfgoedbrabant.nl. Wees er snel bij, want er zijn nog maar enkele plaatsen in de Tiendschuur vrij.

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud