Natuur beheren in het Dommeldal en De Geelders? Help mee via grondruil, natuurbeheer of natuurontwikkeling

Publicatiedatum: 06 juni 2019

Tussen Son en Breugel en Boxtel, midden in Nationaal Landschap Het Groene Woud, liggen de gebieden De Geelders en het Dommeldal. Beide plekken met een grote verscheidenheid aan flora en fauna en met waardevolle cultuurhistorische objecten. Plekken ook, waar agrarische bedrijven ontwikkelkansen houden in een samenspel met natuur en water. In het gebied liggen nog kansen voor verdere ontwikkeling, zoals mogelijkheden voor toerisme en recreatie, kansen op het gebied van duurzaamheid en de agrarische sector en met oog voor behoud van landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Er is een noodzakelijke natuuropgave (Natura 2000 en Natuurnetwerk Brabant) en de behoefte om het watersysteem te optimaliseren.Voor de ontwikkeling van het gebied is ARK Natuurontwikkeling als trekker aangewezen om het gebiedsproces vorm te geven. ARK werkt daarbij samen met de gebiedspartijen waaronder de gemeenten, agrariërs, waterschappen, terreinbeheerorganisatie ( TBO’s) en lokale netwerken. Zie ook brabantsgoudinhetgroenewoud.nl. De partijen werken samen aan de verschillende ambities in het gebied.

Om de ambities te realiseren zijn er verschillende instrumenten beschikbaar. Kavelruil is bijvoorbeeld zo’n instrument. Daarnaast wordt een beroep gedaan op de gelden die de Provincie via het Groen Ontwikkelingsfonds Brabant (GOB) beschikbaar stelt voor de verwerving en inrichting van gronden binnen  het Natuurnetwerk Brabant. Onder andere in De Geelders en het Dommeldal, maar ook daarbuiten heeft de overheid gronden verworden om de genoemde ambities binnen het natuurnetwerk  te realiseren. Deze gronden kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld via een kavelruil.

Oproep

Via deze oproep zijn wij op zoek naar initiatiefnemers die:

  • willen investeren in de realisatie van natuurontwikkeling;
  • kansen zien voor deelname met eigen gronden aan een grondruil, al dan niet in combinatie met natuurontwikkeling;
  • geïnteresseerd zijn in de verwerving en/of inrichting van gronden uit de grondbank, al dan niet in combinatie met natuurontwikkeling.

Eerder heeft het Brabantse project de Verborgen Raamvallei als eerste gebiedsproject in de provincie Noord-Brabant een subsidie ontvangen om een kavelruilproject te starten voor de realisatie van het Natuurnetwerk Brabant (NNB) en om de agrarische verkaveling te verbeteren. ARK Natuurontwikkeling heeft eerder vele kavelruilen succesvol uitgevoerd.

Bent u geïnteresseerd om mee te doen aan kavelruil, natuurontwikkeling of natuurbeheer?

Neem dan uiterlijk 15 juli 2019 contact op met ARK Natuurontwikkeling via ger.vandenoetelaar@ark.eu

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud