Studenten KW1College houden Open Keuken met historische fruitrassen

Publicatiedatum: 17 januari 2019

Hoe je historische appelrassen smakelijk verwerkt in moderne gerechten? Studenten van de koksopleiding van het Koning Willem 1 College probeerden het uit. Ze ontwikkelden unieke recepten met Brabantse fruitrassen van weleer. Op 4 februari 2019 presenteren zij het resultaat tijdens een speciale Open Keuken op het KW1 College in ’s-Hertogenbosch.

Studenten startten in november 2018 met de ontwikkeling van hun recepten. Dat gebeurde nadat ze zich in oude fruitrassen verdiepten en onder meer een inspirerende toer maakten langs telers. De fruitrassen die ze gebruikten, worden in Brabant geteeld maar zijn niet in supermarkten verkrijgbaar.

Smakelijk evenement

Het fruitevenement met de smakelijke resultaten vindt plaats op 4 februari a.s. van 14.00 uur tot 16.00 uur op het KW1College, in de keuken van de horecaopleiding. Hier zullen de studenten hun recepten presenteren. Interesse om hierbij te zijn? Stuur een bericht naar yhopstaken@hetgroenewoud.com.

Op het programma staan ook presentaties over ‘vergeten’ fruitsoorten, het belang van dit project en de Nederlandse eetcultuur. De recepten van de studenten worden bovendien gebundeld in een (digitaal) receptenboek. Dit verschijnt komend voorjaar.

Start langjarige samenwerking

Het project rond historisch fruit is een samenwerking tussen Stichting Fruitcultuur Brabant en het KW1College. Nationaal Landschap Het Groene Woud ondersteunt en begeleidt het project. Het project wordt eveneens ondersteund door FoodUp! Brabant en Dutch Cuisine. Het is géén eenmalig project: de Open Keuken markeert de start van een langjarige samenwerking rond historische fruitrassen tussen het KW1College en de Stichting Fruitcultuur Brabant. Om de aftrap ervan passend te laten plaatsvinden, doneert de Stichting tijdens de Open Keuken een hoogstamfruitboom aan het KW1College. De onderwijsinstelling heeft al aangegeven graag een complete boomgaard met oude appelrassen te willen realiseren op haar terrein.

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud