Studenten Pabo gebruiken Doeboek voor Groene Woudlopers voor natuuronderwijs op basisschool

Publicatiedatum: 30-11-2016

Het Doeboek voor Groene Woudlopers, een uitgave van Streekhuis Het Groene Woud, is een handig hulpmiddel om kinderen op een leuke en speelse manier kennis bij te brengen over de natuur in Het Groene Woud. Dat dachten ook Diede Klanderman en Kaylee Bouleij, derdejaarsstudenten van de opleiding Pabo aan de Fontys Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Zij lopen stage op basisschool de Angelaschool in Boxtel en gebruiken het Doeboek voor Groene Woudlopers in hun programma voor natuuronderwijs. Om thuis ook aan de slag te gaan met het boek, gaven zij alle kinderen een doeboek cadeau.

De studenten maken veelvuldig gebruik van het Doeboek voor Groene Woudlopers, een boek vol met weetjes, eropuit-tips en spelletjes over de natuur. Diede loopt stage in groep 3 en Kaylee in groep 7. Ze hebben ieder eigen lesonderdelen met onderwerpen en opdrachten die deels gebaseerd zijn op het boek. Daarnaast brengen ze de onderwerpen ook in de praktijk onder de aandacht. Zo gaf Marco de Groot, boswachter bij Staatsbosbeheer in Het Groene Woud, begin november twee gastlessen in de groepen 3 van de basisschool. Hij vertelde de kinderen alles over zijn werk en over de dieren die in het gebied leven. Ook maakten de leerlingen, onder begeleiding van Henk Bertssen van IVN, een wandeling door De Geelders. Onderweg kregen ze uitleg over de paddenstoelen, eikels, bomen en bladeren die ze tegenkwamen.

Natuuronderwijs integreren

Met de lesonderdelen hopen Diede Klanderman en Kaylee Bouleij basisscholen, leerkrachten en medestudenten te inspireren om natuuronderwijs te integreren met andere vakken in het basisonderwijs. Het Doeboek voor Groene Woudlopers is daar een bruikbaar hulpmiddel voor. Leerkrachten en studenten die meer informatie willen over het boek kunnen contact opnemen met Streekhuis Het Groene Woud via streekhuis@hetgroenewoud.com  of 0411-631031. Het is ook mogelijk om individuele exemplaren van het boek aan te schaffen. Deze zijn te koop voor 5 euro via de webshop van Het Groene Woud  en bij de plaatselijke VVV’s en bezoekerscentra van Het Groene Woud.

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

4 reacties

Rinus van den Boomen geplaatst op 2016-12-01 12:40:17

Dit is een prachtig initiatief.!!!
Zelf heb ik 42 jaren gewerkt als onderwijzer en leraar op scholen in Eindhoven..Vanaf het voorjaar,tot aan de grote vakantie hadden we elke dag een ''onkruid'' uit de natuur..Ook elke dag liet ik het geluid van een vogeltje horen met de daarbij behorende afbeelding.
Bij het Educatie Centrum ,bij de Genneper molen,waar we ook regelmatig kwamen,waren ze 9Met name directeur ,de Hr Bontenbal)altijd stomverbaasd over de planten-en vogelkennis die deze ''stadse''kinderen hadden..Ik krijg tot op heden nog wel eens te horen,hoe waardevol sommige leerlingen dit hebben gevonden en daardoor fervente natuurliefhebbers zijn geworden..

David Andreae geplaatst op 2016-12-02 10:23:05

Rinus: Woon je in Boxtel? Ik was 10 jaar NME vrijwilliger op een school in Endhoven.We zorgden dat alle klassen ieder trimester de natuur in gingen. Ik zou willen dat overal zo was. Wie helpt mee?

Johan van Cuyck geplaatst op 2016-12-06 08:50:56

Vanuit Nationaal Landschap Het Groene Woud willen we basisscholen in Het Groene Woud graag helpen met natuuronderwijs, door hiervoor gratis DoeBoeken voor Groene Woudlopers beschikbaar te stellen (8-12 jaar)

Johan van Cuyck geplaatst op 2016-12-07 18:19:27

Als je interesse hebt om de DoeBoeken te gebruiken voor natuurprogramma's en -activiteiten. Laat het mij dan even weten via jvcuyck@hetgroenewoud.com. Dan neem ik snel contact met je op....

Reageer op dit bericht

Naam
E-mailadres
Schrijf uw bericht...

 

Overige berichten

Nieuwsbrief 35 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Leuk filmpje! Voedselbos d'Ekkers in Berlicum
Nieuwsbrief 34 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Landelijke Nacht van de Nacht op 28 oktober: volop activiteiten in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 33 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Bijzondere grondoverdracht in Het Groene Woud: ARK Rewilding Nederland draagt natuurgebied De Hemel over aan eigenaren Velder
Drie initiatieven uit Het Groene Woud bekroond als 'Gouden Zaaier 2023'
Zo 10 september: Fruitpersdag in Best
Word Vriend, win een boek! Winnaars januari - juni 2023
... in Het Groene Woud