Uitnodiging ECCO Energiecafé op 20 februari: Wat heeft de Europese Unie met de Nederlandse Energiedemocratie?

Publicatiedatum: 16 januari 2020

Wat heeft de Europese Unie met de Nederlandse Energiedemocratie?

In mei van 2019 heeft de EU de ‘Clean Energy for all Europeans Package’ vastgesteld. Een groot aantal maatregelen, die de lidstaten in 2020 moeten implementeren. De lidstaten hebben veel mogelijkheden tot interpretatie. Er zal dus zeker een forse lobby gaan ontstaan. Veel is nog onduidelijk maar voor de lokale energiedemocratie zijn er twee zaken zeer belangrijk. Namelijk de mogelijkheid tot het oprichten van:

  • ‘renewable energy communities’ en
  • ‘citizens energy communities’.

Dit zijn in essentie rechtspersonen op lokaal niveau die onder andere het recht hebben om energie (onderling) te produceren, te distribueren en te verkopen, op te slaan etc.

Visie op de mogelijkheden

Op 20 februari aanstaande organiseert ECCO samen met het Programma Sociale Innovatie in de Energietransitie een Energiecafé over dit onderwerp. We zien deze EU-richtlijnen op dit moment vooral als een goede mogelijkheid om de samenwerking in de energietransitie op een juridisch houdbare manier goed vorm te geven. Vanuit ECCO zal onze partner Dirk Vansintjan aanwezig zijn om zijn visie op de mogelijkheden te delen. Dirk is oprichter van Ecopower in België en voorzitter van Rescoop.eu (de confederatie van energiecoöperaties op EU niveau). Hij heeft mede aan de basis gestaan van deze nieuwe EU-richtlijnen en is dus bij uitstek geschikt om u te informeren en het gesprek aan te gaan.

  • Datum: do. 20 februari 2020
  • Tijd: 16.00-19.00 uur
  • Locatie: Enpuls, Orthen 63 in 's-Hertogenbosch

Aanmelden

Wij denken dat de EU-richtlijnen voor u belangrijk kunnen zijn en nodigen u dan ook van harte uit om in te schrijven voor het Energiecafé via communicatie@hetgroenewoud.com Voor een broodje wordt gezorgd.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud