Van Gogh Nationaal Park in de startblokken

Publicatiedatum: 30 april 2018

Op 19 april 2018 hebben Brabantse gemeenten tijdens een bijeenkomst in Oisterwijk enthousiast gereageerd op de ontwikkelingen rond Van Gogh Nationaal Park i.o. Velen van hen hebben de oprichting van het park inmiddels onderdeel gemaakt van de coalitiebesprekingen. Dat ook de Landschapstriënnale in 2020 in Van Gogh Nationaal Park i.o. plaatsvindt, maakt het enthousiasme alleen maar groter.

Begin juni wordt het officiële startsein gegeven voor Van Gogh Nationaal Park i.o. In dit gebied vloeien natuur, landschap, cultuur, erfgoed, technologie en economie moeiteloos in elkaar over. In de geest van Vincent van Gogh, die ten tijde van de opkomende industrialisatie een grote liefde bleef koesteren voor oorspronkelijke natuur, landschap en boerenleven, staat ook in dit Nationaal Park i.o. het evenwicht centraal tussen ‘innovatie’ en ‘authentiek landschap’.

Geografisch plan

Het gebied omvat grofweg delen van de regio Hart van Brabant, de Kempen, Agrifood Capital in Noordoost-Brabant, de vijf grote Brabantse steden (Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg) en alle gemeenten die ertussen liggen. Nationaal Landschap Het Groene Woud, Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat liggen in Van Gogh Nationaal Park i.o. Verder worden er verbindingen gelegd met Van Gogh’s woonplaatsen Zundert, Etten-Leur en Nuenen.

Pamflet

Diverse gemeenten in het gebied hebben inmiddels aangegeven graag aan te sluiten bij de ontwikkeling van Van Gogh Nationaal Park i.o. Sommigen hebben het meegenomen in de coalitiebesprekingen, waarmee de kans groot is dat het park onderdeel van beleid wordt. Om nog meer gemeenten te stimuleren Van Gogh Nationaal Park i.o. te omarmen, stelde de stuurgroep van Van Gogh Nationaal Park i.o. een pamflet op. Daarin worden potentiële partners opgeroepen de uitgangspunten van het park op te nemen in hun (nieuwe) beleidsplannen.

Download hier het volledige pamflet.

Landschapstriënnale 2020

Ook bedrijven en organisaties hebben inmiddels interesse getoond. Nieuw is die betrokkenheid en samenwerking niet: partners werkten in dit gebied al eerder succesvol samen, onder meer aan de realisatie van robuuste ecologische en recreatieve verbindingen, aan de ontwikkeling van Mozaïek Dommelvallei en Landschapspark Pauwels en aan deelname aan het Europese energieproject ECCO. Het is ook aan samenwerking te danken dat Van Gogh Nationaal Park i.o. in 2020 het decor is van de Landschapstriënnale. Tijdens dit driejaarlijkse evenement krijgen het landschap en een reeks grote regionale landschappelijke opgaven een (inter)nationaal podium voor een breed publiek. Van Gogh Nationaal Park i.o. en Nationaal Landschap Het Groene Woud treden gezamenlijk op als gastregio en organisator.

Betrokken partners:

Gemeenten, waterschappen, provincie Noord-Brabant, B5, terreinbeheerders, Rabobank, ZLTO, Brabant Water, Eindhoven Airport, BMF, Louis Bolk Instituut, st. ZET, st. Landschapstriënnale, HAS, WUR, Helicon, RCE, College van Rijksbouwmeesters, Rijkswaterstaat, Duinboeren, recreatieondernemers, Podium Circulair, Noordbrabants Museum, Efteling, House of Leisure en lokale energiecoöperaties.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud