Verkenning perspectieven voor koolstofopslag in agrarische bodems en CO2 in Noord-Brabant

Publicatiedatum: 19 december 2018

Bedrijven en overheden die de portemonnee trekken voor vastlegging van CO2 in de vorm van organische stof in de bodem? Het kan, zo laten systemen in andere landen al zien. Het rapport ‘Verkenning perspectieven voor koolstofopslag in agrarische bodems en CO2 in Noord-Brabant’ van het Louis Bolk Instituut geeft inzicht in de kansen in deze provincie.

De provincie Noord-Brabant wil vanuit haar opgaven voor een vitale bodem en het klimaat het aandeel organische stof in agrarische bodems verhogen. Vastlegging van CO2 in de vorm van organische stof en deze CO2-rechten vermarkten bij bedrijven, overheden en andere instellingen om hun hun CO2-uitstoot te compenseren, kan dit stimuleren.

Opslag van CO2 faciliteren
Door de nationale en internationale klimaatonderhandelingen komen CO2-rechten steeds meer in beeld. CO2-productie kan onder meer gecompenseerd worden door bomen te planten in Zuid-Amerika maar ook door het organische stofgehalte lokaal bij agrariërs in de regio te verhogen. Een win-win voor maatschappij en landbouw. In onder meer Australië, Oostenrijk, Duitsland en de VS bestaan al succesvolle systemen die koolstofopslag via wetgeving en carbon credit-achtige systemen faciliteren.

Inzicht in kansen
Het rapport dat nu voor Brabant is opgesteld, geeft een overzicht van de huidige stand van zaken met kansen en risico’s van een CO2-systeem. In het rapport komen ook de regelgeving, voorbeelden en de mogelijkheden voor een CO₂-kredietsysteem aan bod. Verder stellen de samenstellers tevens een mogelijke opzet voor een CO₂-kredietsysteem voor, inclusief de toetsing ervan met enkele vooraanstaande Brabantse bedrijven en relevante stakeholders.

Het complete rapport kunt u hier downloaden.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud