Za. 23 mrt a.s.: Natuur- en landschapsevenement in Liempde

Publicatiedatum: 18 maart 2019

Op 23 maart 2019 is vanaf 09.30 uur iedereen welkom op het Natuur- en Landschapsevenement aan de Savendonksestraat te Liempde. Maar liefst 14 teams gaan een vlechtheg maken volgens de kartuizermethode en ruim 75 gezinnen uit Liempde gaan starten met het versterken van de natuur in hun eigen omgeving via het project ‘Natuur rondom huis’. Zo gaan deze gezinnen bomen en struiken planten en nestkasten ophangen. Het startschot voor de kartuizervlechtdag en het natuurversterkingsproject wordt gegeven door wethouder Peter van de Wiel en Jan Sanders (Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel) als ontdekker van de kartuizervlechtmethodiek.


Actie ‘Natuur rondom huis’

De actie ‘Natuur rondom huis’ van Natuurwerkgroep Liempde en Imkervereniging De Honingbij loopt vanaf eind 2018 en velen hebben zich opgegeven. Op 23 maart komen de deelnemers de struiken, bomen en nestkasten halen om hiermee hun directe omgeving te verrijken. De struiken zijn met name gericht op insecten. Voor deze groep is extra actie van belang vanwege het verdwijnen van veel insecten in de meer intensieve gebieden. Deze actie wordt ondersteund door Het Groene Woud.

Heggenvlechten

Het heggenvlechten is een project van Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel. Jan Sanders heeft in 2010 een methodiek van heggenvlechten/heggenleggen (in Kasteren) ontdekt. Hij trof dit aan in 16-eeuwse documenten van het kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel. In 2011 heeft Stichting Landschapsfonds Het Groene Woud geld beschikbaar gesteld voor promotie van de aanleg en het onderhoud van vlechtheggen. Hiervoor is door de Stichting de Brabantse Boerderij & Het Roois Landschap o.a. een cursus georganiseerd. Deze cursisten (14 teams) zullen de kartuizervlechtheg op Savendonk /’t Coot gaan vlechten na vooraf instructie gekregen te hebben over de ‘kartuizervlechtstijl’.

Planning

Dit publiekstoegankelijke natuur- en landschapsevenement wordt in samenwerking georganiseerd door Natuurwerkgroep Liempde, Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel, Imkervereniging De Honingbij Liempde, Stichting Natuurprojecten Liempde en Brabants Landschap. Het evenement op 23 maart start om 09.30 aan de Savendonksestraat op de grens van Liempde en Boxtel en eindigt rond 14.00 uur.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud