April Klompenmaand in Het Groene Woud

Publicatiedatum: 01-04-2019

Voor het tweede jaar op rij is april door Stichting Brabantse Klomp gebombardeerd tot April Klompenmaand in Het Groene Woud, met als thema Brabantse Klomp & Brabants Populierenlandschap. In de hele maand worden er in de dorpen Best, Sint-Oedenrode, Liempde en Schijndel verschillende activiteiten georganiseerd die in relatie staan met de klomp. Daarnaast is op 25 april de officiële opening van de Klompenbeleefroute in Schijndel door wethouder Coby van der Pas. Een route gericht op de nationale en internationale toerist.

Met de April Klompenmaand krijgen de klompen en het populierenlandschap de extra aandacht die ze verdienen. Diverse organisaties uit Best, Sint-Oedenrode, Liempde en Schijndel organiseren tijdens de maand april een heel mooi aanbod aan klompenactiviteiten. Een greep uit de activiteiten: workshops klompen schilderen, klompje naaldvilten en klompen pimpen. Daarnaast rondleidingen in klompenfabriek Traa in Liempde, open dag bij Klompenmakerij Van Kaathoven in Schijndel, opening werkplaats machinale klompenmachines en demonstraties, en opening foto-expositie Toon van de Wijdeven bij Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode. Ook wordt er een huifkartocht door populierenlandschap De Scheeken georganiseerd, evenals diverse klompenspelen over verschillende locaties. In Liempde is er een wandelexcursie - Klompenmars - o.l.v. een gids, een lezing over voorpootrecht en demonstraties handmatig klompen maken en de Klompolympics tijdens de Boeremèrt. Bij Hoeve Strobol in Sint-Oedenrode wordt een stoommachine gerestaureerd die klompenmachines aandrijft. Andere activiteiten zijn een klompenbrunch, bezichtigen van klompenmuseum en -winkel Vleutse Hoeve in Best, klompenwandeling door Best, klompenbelevingspad bij De Helden van Kien in Sint-Oedenrode en de officiële opening van de Klompenbeleefroute in Schijndel. Meer activiteiten en informatie zijn te vinden via www.brabantseklomp.nl.

Restauratie stoom- en klompenmachines

Op elke zondag tijdens de April Klompenmaand is bij Hoeve Strobol de restauratie van een historische stationaire stoommachine te bezichtigen. De vrijwilligers van dit museum restaureren enkele dagen per week de stoommachine van het merk R. Wolf (bouwjaar 1935), die hier sinds eind 2017 aanwezig is. De stoommachine is geschonken door firma Rollé uit Schijndel en wordt straks gebruikt om de machines in de klompenmakerij, smederij en oude horizontale houtzagerij aan te drijven. Een compleet nostalgisch plaatje, zoals we dat kennen uit vroegere tijden. Naast de stoommachine worden ook klompenmachines en een oude enkele boormachine gerestaureerd. Holl Souvenirs heeft hiervoor enkele schaarse onderdelen geschonken. De stoommachine uit Magdeburg is een zéér zeldzame stoommachine, de enige van dit formaat in Nederland. Hoeve Strobol heeft hiermee een prachtig stuk erfgoed in bezit waarmee mooie Rooise nostalgie terug komt. Daarnaast gaat Hoeve Strobol een prachtige oude boomstamlier compleet met kabels en lieren, geschonken door Eric van Aarle, opbouwen. Hiermee kunnen straks populierenstammen naar de oude zagerij en klompenmakerij getild worden.

Donderdag 25 april officiële opening Klompenbeleefroute

Het populierenlandschap en de klomp met de daarbij behorende industrie vormen een deel van de identiteit van Het Groene Woud. Op de internationale toerist heeft de klomp een grote aantrekkingskracht. De Brabantse Klompenbeleefroute richt zich op een deel van Het Groene Woud (Best, Liempde, Sint-Oedenrode en Schijndel). Wandelaars en fietsers kunnen één- of meerdaagse routes door het gebied maken langs bezienswaardigheden op het gebied van klompen en het populierenlandschap. Hierbij kunnen ze gebruik maken van de dagrecreatieve en verblijfrecreatieve mogelijkheden in het gebied en van de speciaal ontwikkelde arrangementen bij deze route. Op donderdag 25 april opent Coby van der Pas, wethouder Recreatie en Toerisme van Schijndel, de Schijndelse Klompenbeleefroute. Dit vindt plaats om 16.00 uur bij Klompenmakerij Van Kaathoven in Schijndel. De routes in Best, Liempde en Sint-Oedenrode zijn nog in ontwikkeling.

Stichting Brabantse Klomp

Stichting Brabantse Klomp is de organisatie achter de April Klompenmaand in Het Groene Woud en de Brabantse Klompenbeleefroute. Naast het stichtingsbestuur bestaande uit Rinus van der Heijden (Sint-Oedenrode), Ger van den Oetelaar (Liempde) en Ruud de Bruin (Best) heeft elk dorp zijn eigen coördinatoren voor het project. Dit is een groep enthousiaste mensen die elk hun eigen klompendorp ondersteunen en de initiatieven van hun dorp coördineren en bundelen in gezamenlijke acties. De contactpersonen voor de verschillende dorpen zijn: Rinus van der Heijden en Rob Jansen (Sint-Oedenrode), Désiré van Laarhoven (Liempde), René van der Westerlaken en Ad van der Vleuten (Best) en Hen Verhoeven (Schijndel).

Certificaat ‘Groene WoudLoper’ én het Doeboek uitgereikt aan 18 kinderen door IVN Best
Informatieavond over fondsen op 19 november - Stel al je vragen over fondsenverving!
Omgeving Opwettense Watermolen landschappelijk versterkt tijdens plantdag - Molenstichting Noord-Brabant benadrukt de waarde van watermolenlandschappen in Het Groene Woud
Programma Landschapstriënnale 2020 bekend - Veel locaties in Het Groene Woud
Nationaal Landschap Het Groene Woud wordt onderdeel van Van Gogh Nationaal Park
Op natuurexpeditie in Het Groene Woud - Nieuwe serie veldlessen van start
Winnaars van de boekenactie Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud (kwartaal 3) bekend
Groene Handdrukken voor Bestse IVN en Populierenvereniging
ECCO-workshop 'Onze energie, in ons landschap' op 9 oktober a.s. - Meld je nu aan!
... in Het Groene Woud