Avond over de toekomst van Van Gogh National Park

Publicatiedatum: 23-11-2016

Vorige maand viel Van Gogh National Park (waar Het Groene Woud deel vanuit maakt) net buiten de prijzen tijdens de verkiezing 'Mooiste Natuurgebied van Nederland'. Op donderdag 1 december organiseert het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg e.o. (CAST) een avond waarin de toekomst van het Brabantse landschap centraal staat.

Niet het mooiste natuurgebied

Tussen 10 en 31 oktober kon het Nederlandse publiek stemmen op het mooiste natuurgebied van Nederland. De Wadden, de Duinen en de Veluwe pakten de winst, Biesbosch-Haringvliet ging er met de wildcard van de jury vandoor. Van Gogh National Park eindigde in de middenmoot. Kunnen we er voor de toekomst van het Brabantse landschap toch de vruchten van plukken en inspiratie uit halen?

Het verhaal van het Brabantse landschap

Op 1 december proberen we, met experts, maar vooral ook met jou, het Brabantse landschap nog beter in beeld te krijgen. Welk verhaal gaat er schuil achter het wervende bidbook van het Van Gogh National park? Met hulp van experts doorgronden we het mozaïeklandschap tussen Tilburg, Waalwijk, Den Bosch en Eindhoven. En we zoeken naar de persoonlijke verhalen van Brabanders over hun landschap.

Programma

19.15 uur            Inloop met koffie en thee

19.30 uur            Aanvang met twee introductielezingen

20.15 uur            Discussie over dilemma’s

21.00 uur            Afsluiting en borrel

Lezingen

We geven verdieping aan het onderwerp met twee introducties. Eén van de initiatiefnemers van het Van Gogh National Park licht toe wat hun plannen waren en zijn. Waarom besloten zij mee te doen met de verkiezing? Wat is de kern van de plannen? Wat maakt het Van Gogh National Park bijzonder? En wat komt er, nu de verkiezing niet werd gewonnen, van de plannen terecht?

Gijs Breeman, landschapsarchitect bij de Gemeente Tilburg, gaat vervolgens verder in op het Brabantse landschap. Hoe zit dat nou eigenlijk in elkaar? Welke inspiratie biedt Van Gogh voor het Brabantse landschap? Hoe kan Tilburg van die inspiratie gebruik maken, onder andere in de plannen die nog moeten worden ontwikkeld voor het Landschapspark Pauwels (tussen Tilburg en de Loonse en Drunense Duinen)?

Dilemma’s

Vervolgens gaan we in twee rondes, aan de hand van dilemma’s, in gesprek met een panel en het publiek. We zullen het onder andere hebben over de keuze voor Van Gogh als inspiratie, de identiteit van de verschillende gebieden, en het spanningsveld tussen natuur, recreatie en landbouw.

Kom meepraten. Wat is volgens jou van belang voor de toekomst van het Brabantse landschap?

Wanneer: donderdag 1 december

Hoe laat: 19.30 uur, inloop 19.15 uur

Waar: Paviljoen Peerke Donders, Peerke Donderspark 3, 5011 XL Tilburg.

Toegang is gratis. Aanmelden is aan te bevelen en kan via www.castonline.nl

Graaf mee naar de Gemondse dorpshistorie
Wandel- en fietsapp met belevingsroutes gelanceerd in Nationaal Landschap Het Groene Woud
Nieuwe veldcoördinator voor STIKA-regeling in Het Groene Woud
Gravers en wassers gezocht! Grootschalig archeologisch onderzoek in Liempde op 6 en 7 juli
Food Festival de Es in Haaren pakt uit op zondag 30 juni
Een CO2-fonds? Vastlegging van CO2 in de bodem: bijeenkomst op ma 24 juni
Het Groene Woud steunt het boek en de expositie 'Brabant Wereldwijd'
Word Vriend, win een boek! - Exclusieve actie voor Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud
Mooie prestatie van Het Groene Woud-wielerteam tijdens Ploegentijdrit Groene Corridor
... in Het Groene Woud