Bijdrage vanuit jongerenregeling voor natuureducatie basisschool ‘s-Hertogenbosch

Publicatiedatum: 21-07-2016

Wat is er nu mooier dan te leren over de natuur door het met eigen ogen te beleven? Dat dachten ze ook bij Montessorischool Merlijn in ’s-Hertogenbosch. De school gaat een educatieprogramma ontwikkelen om natuur meer in het lesprogramma te verweven. De leerlingen gaan de natuur dichtbij school ontdekken en zelf de handen uit de mouwen steken om de omgeving een stukje mooier te maken. Om het programma daadwerkelijk te realiseren, heeft de basisschool een bijdrage ontvangen vanuit de jongerenregeling van Het Groene Woud.

De leerlingen van Montessorischool Merlijn mochten jarenlang ieder seizoen naar landgoed Bleijendijk in Vught. Het aantal bezoeken is twee jaar geleden teruggebracht van vier keer per jaar naar twee keer per jaar. De leerlingen missen Bleijendijk en er wordt gezocht naar een nieuwe invulling van natuur in de lessen. Daarvoor hoeven de leerlingen niet eens zo ver weg te gaan. De school ligt immers nog geen 750 meter van de natuur en vlakbij Eendenkooi Maaspoort. Daarnaast heeft de school ook een moestuin en een kindbelevingstuin. “De moestuin en de kindbelevingsstuin zijn zo’n tweeënhalf jaar geleden aangelegd. De tuinen worden steeds prachtiger. We kunnen veel meer met de natuur in de eigen omgeving”, aldus Mirjam Vollinga van Montessorischool Merlijn.

Het educatieprogramma

Het educatieprogramma is voor leerlingen van groep 3 tot en met 8. Het is de bedoeling dat zij twee keer per jaar een natuurgebied in de nabije omgeving bezoeken. Een lokale expert kan de kinderen uitleg geven over het gebied. Daarna mogen de kinderen zelf aan de slag, bijvoorbeeld met het rapen van zwerfafval, snoeien of iets in elkaar timmeren. “We gaan een programma ontwikkelen dat past bij het niveau van de kinderen”, zegt Mirjam. “Dat zie je bijvoorbeeld ook bij de moestuin en kindbelevingstuin van de school. De doeners mogen meehelpen met het inzaaien en de denkers worden betrokken bij het uitdenken en ontwikkelen. We willen ieder kind betrekken.” Samenwerking vormt een belangrijk uitgangspunt binnen dit project, bijvoorbeeld met beheerders, lokale experts en andere betrokken organisaties van de natuurgebieden. Daarnaast wil de school voor het ontwikkelen van het lesprogramma een professional op het gebied van natuureducatie aantrekken.

Jongerenregeling Het Groene Woud

Met dit project laat Montessorischool Merlijn zien hoe je kinderen kunt betrekken bij de natuur en Het Groene Woud. Het is leuk, leerzaam en de leerlingen dragen bij aan het behoud en de versterking van het landschap. Inmiddels zijn er al enkele projecten in Het Groene Woud die een bijdrage hebben gekregen vanuit de jongerenregeling. Jongeren met creatieve en kansrijke ideeën komen in aanmerking voor maximaal duizend euro om hun project uit te voeren. Wil je meer weten? Kijk dan eens op deze pagina.

Project PlantenNu in Het Groene Woud van start
Paul Rüpp overleden, voormalig voorzitter Van Gogh Nationaal Park
DOMMELWALK - Loop mee voor een drinkbare Dommel
Symposium over het stroomgebied van de Dommel op vrijdag 21 april
Nieuwsbrief 29 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Programma werkatelier Mozaïek Dommelvallei op vrijdag 7 april
ARK draagt 30 hectare grond in Het Groene Woud over aan particuliere eigenaren
Martijn van Dam nieuwe voorzitter Van Gogh Nationaal Park
Nieuwsbrief 28 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
... in Het Groene Woud