Boompiepers bij station Boxtel markeren Edelhertenroute

Publicatiedatum: 30-09-2020

In de eerste helft september zijn aan de voor- en achterzijde van het station Boxtel twee boompiepers geplaatst; geluidspalen die de reizigers attenderen op de Edelhertenroute in Het Groene Woud. De QR-code op de paal verwijst naar de app Routes in Het Groene Woud waarin de edelhertenroute is opgenomen. Via een knop op de boompiepers zijn de geluiden te horen van zeven verschillende vogels die voorkomen in Het Groene Woud.

De plaatsing van de boompiepers maakt onderdeel uit van het project Natuurexperience Lennisheuvel. Een van de deelprojecten hiervan is de ontwikkeling van de NS route Hart van Het Groene Woud oftewel Edelhertenroute. De NS route start bij station Boxtel en eindigt na 14,5 kilometer bij station Best. Voor de liefhebbers van een langere wandeling kan een lus over Liempde eraan vastgeknoopt worden. De route wordt dan 22 kilometer lang. Beide opties zijn als set te vinden in de app Routes in Het Groene Woud onder ‘Edelhertenroute’.

Markering route

In juli van dit jaar is op de parkeerplaats aan de achterzijde van het station een edelhertensculptuur geplaatst als markering van de start van de edelhertenroute. Hier is nu een boompieper bijgeplaatst. Een tweede boompieper is aan de voorzijde van het station geplaatst. Op beide boompiepers zijn de geluiden van zeven vogels uit Het Groene Woud te horen: slechtvalk, ooievaar, kerkuil, wespendief, middelste bonte specht, geelgors en nachtegaal. Allemaal vogels die de wandelaars van de Edelhertenroute onderweg kunnen zien én horen. De boompiepers zijn door ProRail en NS geschonken aan de gemeente Boxtel als onderdeel van het project Natuurexperience Lennisheuvel.

Natuurexperience Lennisheuvel

Binnen het project Natuurexperience Lennisheuvel is een groene, veilige wandelroute met veel faciliteiten gerealiseerd. Het vormt de verbindende schakel voor de (met de trein reizende) recreant, op weg naar natuur en edelherten in Het Groene Woud. Natuurexperience Lennisheuvel is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Kloppend Hart van Het Groene Woud en wordt uitgevoerd door de gemeente Boxtel in nauwe samenwerking met RKO. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Noord-Brabant uit het programma Landschappen van Allure en door de gemeente Boxtel.

Het Groene Woud zoekt bestuursleden!
IVN start digitale training voor groepscoördinatoren van groene organisaties
Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud: opgravingsweekend op 30 en 31 oktober in Liempde
STEMMEN KAN TOT 18 OKTOBER, 12.00 UUR - Boom van het Jaar 2021-verkiezing: Stem op de boom in Het Groene Woud!
Nieuwsbrief 13 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders en Het Dommeldal
Vorderingen bij restauratie dwarsdeelschuur in Boxtel met een bijdrage van Stichting Landschap Het Groene Woud
Word Vriend, win een boek! - Winnaars jan-jun 2021
Nieuw maar toch vertrouwd: 'Stichting Landschap Het Groene Woud'
Gewapende Strijd in Het Groene Woud. En jij kunt meedoen!
... in Het Groene Woud