Buurtmoestuin Het Groene Erf ontvangt een bijdrage van Streekfonds Het Groene Woud

Publicatiedatum: 25-11-2014

Buurtmoestuin Het Groene Erf in 's-Hertogenbosch heeft dit najaar een bijdrage ontvangen van Stichting Streekfonds Het Groene Woud. 

Voor ieder wat wils

Tijdens de met regelmaat terugkerende werkdag op Het Groene Erf zijn er altijd genoeg klussen te doen. Vlinderstruiken aanplanten, een hoek inrichten voor egels met bladeren en dakpannen, een haag die best gesnoeid mag worden of het geitenhok dat om een nieuw likje verf vraagt. Wie helpt met walnoten rapen? En kan iemand gaten boren in boomstammen voor het insectenhotel? Voor ieder wat wils en gelukkig is er altijd veel animo om een dagje te helpen.
 

Wijkinitiatief

Het Groene Erf is een initiatief van de wijkbewoners. Zij dienden bij de gemeente een plan in om het - toen nog - lege veld op de hoek van de Empelsedijk en de Empelseschans aantrekkelijker te maken voor mens en dier. Dat idee sloot precies aan bij de visie van de gemeente 's-Hertogenbosch. Sinds drie jaar pachten bewoners het perceel dat is omgedoopt tot Het Groene Erf, en dat perceel is in de afgelopen jaren beduidend groener geworden. 

Volop leven en activiteit

Op eerdere werkdagen is een tweehonderd meter lange haag met bloeiende en besdragende struiken geplaatst, die dient als uitstekende schuil- en woonomgeving voor kleinere dieren zoals konijnen en hazen. Ook zijn er 22 hoogstam fruitbomen aangeplant. Er grazen Nederlandse landgeiten en er scharrelen Lakenvelder kippen rond. Er is een nestkast voor een torenvalk geplaatst op een paal van zeven meter hoogte, en ondertussen is er regelmatig een (paartje) torenvalk in gespot. Een imker heeft zijn kasten op het veld en produceert al voor het derde jaar honing. Passanten stoppen regelmatig om de geiten te aaien of om een steenuil of vos op het erf te bewonderen.

Bezoek van scholen

BSO NulVier en de Montessori basisschool Merlijn komen regelmatig langs om de lammetjes te knuffelen, eieren te rapen of mee te helpen oogsten. Kinderen genieten volop en leren spelenderwijs over de natuur aan de rand van hun eigen wijk. Op de laatste werkdag melden de aanwezige kinderen zich massaal aan voor het plukken van de kweeperen. De grote oogst wordt door een vrijwilligster verwerkt tot kweeperengelei en gedoneerd aan de voedselbank. Er is een insectenhotel gebouwd en in de herfstvakantie komt de BSO mee helpen met de verdere inrichting zodat het hotel beschutting biedt aan de bijen en andere bestuivers. Stichting Streekfonds Het Groene Woud en gemeente 's-Hertogenbosch hebben door een bijdrage de aanschaf van materiaal voor de werkdag mogelijk gemaakt.
Aan het einde van de werkdag is er heel veel werk verzet en Het Groene Erf ziet er weer prachtig uit. Het kampvuur gaat aan en de marshmallows worden geroosterd. Het Groene Erf is namelijk een plek om vooral van te genieten.

 

Natuurbeheerder Sjors de Kort: "Wij zijn de spreekbuis van de natuur"
Grond kopen en natuur ontwikkelen? Het kan, ook als particulier! Ad en Ine de Kort zijn trotse eigenaren van een eigen leembos
LEADER-subsidieregeling voor projecten in Het Groene Woud opent tweede helft april
Eerste boom geplant aan Everse Zoom - Een project met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud
Nieuwsbrief 38 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Naar de Geelders met Ger van den Oetelaar in een filmpje van Groen Ontwikkelfonds Brabant
2024: Jaar van de Zonnebloem, ook in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 37 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Duizenden planten uitgedeeld ter versterking van Het Groene Woud
... in Het Groene Woud