Coöperatie Dommelstroom ambieert groene stroom uit de Dommel

Publicatiedatum: 14-10-2015

Als het aan Duurzame Energiecoöperatie Dommelstroom ligt, wordt het water van rivier de Dommel een duurzame energiebron. De energiecoöperatie wil daarvoor een waterkrachtcentrale bouwen bij de stuw in Sint-Michielsgestel. Deze moet groene stroom gaan leveren aan meer dan 170 huishoudens.  Om de bouw mogelijk te maken, zijn initiatiefnemers Jan en Bram Taks onder de noemer ‘Hier krijgen wij energie van, jij ook?’ op zoek naar fondsen. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen tot en met 31 januari 2016 investeren in een stukje van de waterkrachtcentrale.

Vader en zoon Taks geven dit initiatief sinds 2011 vorm.  De gemeente Sint-Michielsgestel en het ministerie van EZ hebben al een bijdrage  toegezegd. EZ heeft dat gedaan door middel van een toekenning stimulering duurzame energieproductie (sde).

Crowdfunding

“We hebben echter nog een miljoen euro te gaan om de waterkrachtcentrale daadwerkelijk te kunnen bouwen”, vertelt Jan Taks. “Om dat bedrag te vergaren, zijn we in augustus 2015 een crowdfundactie gestart, waarbij we certificaten uitgeven, zogenoemde Dommelstroomdelen. Particulieren, bedrijven en organisaties betalen eenmalig 150 euro per Dommelstroomdeel. Daarmee financieren we straks de bouw, de jaarlijkse exploitatie en de onderhoudskosten van de centrale.”

Mede-eigenaar én gratis stroom

De investeerders krijgen daar ook wat voor terug, benadrukken Jan en Bram Taks. “Kopers van een certificaat zijn meteen mede-eigenaar van de centrale en kunnen rekenen op 100% groene stroom tegen een scherpe prijs. Daar komt nog eens bovenop dat ze elk jaar 500 kWh stroom gratis krijgen ter waarde van circa € 30,-. Ook ontvangen ze jaarlijks een winstuitkering over hun certificaten.” Daarvoor is een overstap nodig naar energieleverancier Huismerk Energie, “de meest duurzame leverancier van Nederland, transparant en klantvriendelijk.”  Huismerk Energie is een van de partners in het project, samen met Landustrie en duurzaaminvesteren.nl. Verder dragen Het Groene Woud, de gemeenten Sint-Michielsgestel en Boxtel,  het Waterschap De Dommel en het Brabants Landschap het initiatief een warm hart toe.

Stuw bij Sint-Michielsgestel

Dat de waterkrachtcentrale bij Sint-Michielsgestel staat gepland, heeft alles te maken met het boven- en benedenstroomse peilverschil. “Bij de stuw valt jaarlijks gemiddeld 250 miljard liter water bijna twee meter naar beneden”, legt Jan Taks uit. “Die hoeveelheden zijn uitstekend geschikt voor het opwekken van stroom.” Voor de vissen levert de centrale geen gevaar op; de schroeven van de waterkrachtinstallatie worden zo gemaakt, dat vissen er gewoon omheen kunnen zwemmen.

‘Betrokken participanten gezocht’

Particulieren, bedrijven en organisaties kunnen op de crowdfundingswebsite duurzaaminvesteren.nl de Dommelstroomdelen kopen. Daar wordt ook bijgehouden hoeveel geld er al geïnvesteerd is en hoeveel er nog nodig is. Bram Taks: “We zijn op de goede weg. Alle noodzakelijke vergunningen zijn binnen en de bouw- en exploitatieplannen zijn goedgekeurd en liggen klaar. Nu rest alleen nog de onmisbare betrokkenheid van vooral mensen in het Dommelgebied die deze unieke waterkrachtcentrale omarmen en erin willen investeren.” 

Stuw bij Sint-Michielsgestel

 

Lezing CARE-project: Gemeenschapsarcheologie over de grens - woe 18 december
Route-app ‘Routes in Het Groene Woud’: de app die actief met je meewandelt of -fietst
Certificaat ‘Groene WoudLoper’ én het Doeboek uitgereikt aan 18 kinderen door IVN Best
Informatieavond over fondsen op 19 november - Stel al je vragen over fondsenverving!
Omgeving Opwettense Watermolen landschappelijk versterkt tijdens plantdag - Molenstichting Noord-Brabant benadrukt de waarde van watermolenlandschappen in Het Groene Woud
Programma Landschapstriënnale 2020 bekend - Veel locaties in Het Groene Woud
Nationaal Landschap Het Groene Woud wordt onderdeel van Van Gogh Nationaal Park
Op natuurexpeditie in Het Groene Woud - Nieuwe serie veldlessen van start
Winnaars van de boekenactie Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud (kwartaal 3) bekend
... in Het Groene Woud