De Bierkamer presenteert Brabiek! - Mede mogelijk gemaakt door Landschapsfonds Het Groene Woud

Publicatiedatum: 04-09-2018

Op zondag 9 september aanstaande wordt in de Rozemarijnstraat in Boxtel voor de 24ste keer het bierfestival Biereloth georganiseerd. De taps zijn geopend van 13.00-19.00 uur. Bijzonder is ditmaal de presentatie van het bier ‘Brabiek’.

Presentatie van de Brabiek

Brabiek is een bier van spontane gisting dat op initiatief van De Bierkamer en met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud is gebrouwen. Elk jaar initieert het Landschapsfonds een zogenaamd ‘eigen project’. In 2016 was dit het project ‘Bier als Bourgondische basis’. Het in februari 2017 door het Landschapsfonds geselecteerde plan van De Bierkamer was om een bier te brouwen op traditionele wijze:  met water, gerst, spelt, en wilde hop afkomstig uit Het Groene Woud en met wilde gist uit de open lucht.

Volgens oude methoden

Het resultaat dat zondag wordt gepresenteerd voldoet volledig aan deze uitgangspunten. Naast de gerst, spelt, en de hop van Schaapskooi in Schijndel, is er hop aan toegevoegd die in delen van de Mortelen, dus midden in Het Groene Woud, in het ‘wild’ groeit. Met deze ingrediënten heeft Brouwerij Vandeoirsprong uit Oirschot het basisbrouwsel gemaakt. Er is op dat moment geen gist toegevoegd. Het brouwsel is afgevuld in vaten van 240 liter en deze zijn vervoerd naar Winery & Herbs in Schijndel, waar wijnboer Geert Hermans zijn opslagruimte belangeloos ter beschikking heeft gesteld. 60 liter wort is blootgesteld aan de open lucht waardoor het mysterie van de gisting is opgestart, en dit is aan de vaten toegevoegd. In de buitenlucht bevinden zich meerdere natuurlijke gistsoorten. Door blootstelling van het brouwsel aan de buitenlucht hebben deze gisten de suikers in het brouwsel omgezet in alcohol.

Lambiek en Brabant

Deze methode is niet nieuw. Voordat er sprake was van gecultiveerde gistsoorten was dit al vanuit de oudheid de methode om bier en wijn te maken. Ook tegenwoordig wordt deze methode nog wel gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de lambiek bieren uit de Belgische Zennevallei.  Na de maandenlange rijping op de houten vaten is het resultaat een smakelijk, fris en licht zuur bier dat uniek is door zijn herkomst. De naam ‘Brabiek’ is een samenvoeging van Brabant en Lambiek. Deze Brabiek is dus een lambiek uit Het Groene Woud en is tijdens Biereloth voor iedereen te proeven.

Biereloth vindt plaats in het centrum van Boxtel in de Rozemarijnstraat, tegenover café Becoloth. De toegang is gratis. De taps zijn open van 13.00 tot 19.00 uur.

Meer informatie? Stuur een mail naar de_bierkamer@hotmail.com

 

Graaf mee naar de Gemondse dorpshistorie
Wandel- en fietsapp met belevingsroutes gelanceerd in Nationaal Landschap Het Groene Woud
Nieuwe veldcoördinator voor STIKA-regeling in Het Groene Woud
Gravers en wassers gezocht! Grootschalig archeologisch onderzoek in Liempde op 6 en 7 juli
Food Festival de Es in Haaren pakt uit op zondag 30 juni
Een CO2-fonds? Vastlegging van CO2 in de bodem: bijeenkomst op ma 24 juni
Het Groene Woud steunt het boek en de expositie 'Brabant Wereldwijd'
Word Vriend, win een boek! - Exclusieve actie voor Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud
Mooie prestatie van Het Groene Woud-wielerteam tijdens Ploegentijdrit Groene Corridor
... in Het Groene Woud