De herdgangen Notel en Straten in Oirschot gaan digitaal

Publicatiedatum: 06-10-2014

De twee herdgangen Notel en Straten in Oirschot gaan steeds meer digitale diensten verlenen. Zowel aan de eigen bewoners (boeren, burgers en andere ondernemers) als aan de bezoekers van dit fantastisch buitengebied aan de rand van Het Groene Woud en natuurgebied De Mortelen.

Een van de eerste projecten die nu wordt afgerond is het Landpoorten-project. Met behulp van Stichting Streekrekening Het Groene Woud, de meester Pieter van Kollenburg stichting uit Oirschot en het project Burger aan Zet van de provincie Noord-Brabant zijn een vijftigtal landpoorten gemaakt en geplaatst. De poorten staan bij diverse karakteristieke boerderijen en bij diverse percelen in het landschap. Op die poorten is door middel van een QR-code informatie op te vragen over het betreffende perceel of bedrijf. Op nog een vijftien andere plaatsen willen we dezelfde bordjes plaatsen met historische informatie. Alle locaties worden verbonden met fiets- en wandelroutes. 

Ontsluiting laatste poort en afronding project

Als afsluiting van het Landpoorten project wordt op zaterdag 11 oktober de laatste poort ontsloten. Dat gebeurt om 11.00 uur bij de Ameidehoeve, Termeidesteeg 2 in Oirschot.

Onze kersverse Brabants kampioen vendelzwaaien zal daarbij aanwezig zijn om samen met het Gilde Sint Joris van Straten de Gildegroet te brengen.

De digitale weg

Door Stichting Mooi Straten worden zoveel mogelijk e-mail adressen van alle bewoners van de Notel en Straten verzameld. Op deze manier willen we alle bewoners digitaal op de hoogte houden van informatie. We hebben zo al enkele keren een inbraak of poging tot inbraak aan alle bewoners gemeld, met de bedoeling dat mensen extra waakzaam kunnen zijn. Buurtbewoners reageren daar zeer enthousiast op en melden inderdaad regelmatig verdachte zaken. Ook vragen over andere zaken, zoals, “Wie wil een lief jong hondje”, of “Wie heeft mogelijk een aantal oude straatstenen of ander bouwmateriaal over”. Maar ook oproepen om samen de bermen schoon te gaan maken kunnen op deze manier snel een twintigtral medewerkers opleveren.

Op dit moment is snel internet een hot-item. Er zijn concrete plannen om in het buitengebied glasvezel aan te gaan leggen door bewonerscoöperaties. Daar willen we vanuit Mooi Straten ook actief aan meewerken, al of niet in samenwerking met andere buitengebieden van Oirschot en De Beerzen. Het digitale tijdperk mag niet aan ons historisch agrarische gebied voorbij gaan!

Meer informatie: www.detweeherdgangen.nl

Foto's: Jan Waalen

 

 

Brabantse aanpak leidt tot Van Gogh Nationaal Park - Van Gogh NP eerste Nationale Park nieuwe stijl in Nederland
You(th) Challenge, het jongerenprogramma van Het Groene Woud
Van Gogh NP: Nationaal Park Nieuwe Stijl
Onderzoek naar de effectieve organische stof in mestsoorten
Het fermentatieproces van bokashi nader bekeken
*GEANNULEERD - NIEUWE DATUM VOLGT LATER* Thema-avond financiering natuur- en landschapsprojecten op di. 7 april a.s.
ECCO Masterclass en Energiecafé schetsen kansen voor lokale energie initiatieven
Boek ‘Terugblik ter herinnering. De Tweede Wereldoorlog in Erp, Boerdonk en Keldonk’ gerealiseerd met steun van Boekenfonds Het Groene Woud
Natuurbrug De Mortelen in Het Groene Woud geeft herten en ander wild de ruimte
... in Het Groene Woud