Driedaagse cursus over de Brabantse landschappen van Het Groene Woud in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen

Publicatiedatum: 08-03-2016

Het Kenniscentrum Landschap van Rijksuniversiteit Groningen (RuG) strijkt van 17 tot en met 19 mei 2016 neer in Oirschot. Daarmee is Nationaal Landschap Het Groene Woud gastheer van een driedaagse cursus over de cultuurlandschappen van Noord-Brabant en Het Groene Woud. De inschrijving voor de cursus is vanaf nu geopend. Cursuslocatie is Herberg De Schutskuil, Oude Grindweg 100 in Oirschot.

Er is ruimte voor maximaal vijftig deelnemers en de inschrijving loopt goed. Wacht dus niet te lang met aanmelden!

 Het Groene Woud als decor van deze cursus is niet zo gek: er liggen 21 natuurgebieden in Het Groene Woud. Samen met veel bijzondere landschapselementen en de overblijfselen van een rijke cultuurhistorie (kerken, kloosters, molens en bakhuisjes) geven ze Het Groene Woud-landschap zijn geheel eigen identiteit. Voor de landschapscursus van het Kenniscentrum Landschap vormt dit Nationaal Landschap dan ook de ideale omgeving om flink uit te pakken met colleges, veldpractica en debatten over Brabantse landschappen.

Colleges Brabantse landschappen

Gerenommeerde landschapsspecialisten als Theo Spek, Karel Leenders, Bert Maes en Henk Hiddink zijn erbij tijdens de cursus. Zij laten hun licht schijnen over de opbouw en ontstaansgeschiedenis van de Brabantse landschappen in het algemeen en die van Het Groene Woud in het bijzonder. De cursus wordt afgesloten met een busexcursie, waarbij de deelnemers diverse landschappen bezoeken.

Zelf onderzoeken

Met de driedaagse cursus geeft het Kenniscentrum Landschap van de RuG de deelnemers een inkijkje in de geschiedenis én de toekomst van de Brabantse landschappen. ‘Zelf doen’ hoort er ook bij: zo gaan cursisten tijdens de workshops en veldpractica onder meer aan de slag met onderzoekstechnieken of het werken met veldnamen. Tijdens de debatavonden zal worden gesproken over de toekomst van de cultuurlandschappen.

Aanmelden

Voor meer informatie over de landschapscursus kunt u contact opnemen met Anne Wolff, projectleider Kenniscentrum Landschap, Rijksuniversiteit Groningen via cursus.landschap@rug.nl of kijk op www.rug.nl/research/kenniscentrumlandschap/cursus_nn. Aanmelden kan hier.

Over het Kenniscentrum Landschap

Het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen bestaat sinds 2010. In het Kenniscentrum staan onderzoek, opleiding en kennisoverdracht centraal op het gebied van het Nederlandse en Europese cultuurlandschap. Het centrum richt zich niet alleen op de opbouw en ontstaansgeschiedenis van een landschap, maar ook op de actualiteit en de toekomst.

Bovenaanzicht van de Dommel bij Gemonde.

Graaf mee naar de Gemondse dorpshistorie
Wandel- en fietsapp met belevingsroutes gelanceerd in Nationaal Landschap Het Groene Woud
Nieuwe veldcoördinator voor STIKA-regeling in Het Groene Woud
Gravers en wassers gezocht! Grootschalig archeologisch onderzoek in Liempde op 6 en 7 juli
Food Festival de Es in Haaren pakt uit op zondag 30 juni
Een CO2-fonds? Vastlegging van CO2 in de bodem: bijeenkomst op ma 24 juni
Het Groene Woud steunt het boek en de expositie 'Brabant Wereldwijd'
Word Vriend, win een boek! - Exclusieve actie voor Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud
Mooie prestatie van Het Groene Woud-wielerteam tijdens Ploegentijdrit Groene Corridor
... in Het Groene Woud