Excursies Euro Land Art in Het Groene Woud & Flevoland

Publicatiedatum: 06-06-2013

20 juni is de aftrap van Euro Land Art in Het Groene Woud met excursies naar diverse Land Art-projecten. 

De keuze bestaat uit een excursie naar vijf grootschalige Land Art-werken in Flevoland of naar een zeven landkunstwerken in Het Groene Woud. Je kunt je nog opgeven voor deze excursies!

Vrijdag en zaterdag na de excursiedag vindt de conferentie Eat Land Man Art plaats in Boxtel. De tweedaagse conferentie met Europese partners staat stil bij de zoektocht naar de nieuwe betekenis van platteland en stad-land. Ook hier kun je je nog voor opgeven.

Kunstwerken

De excursie in Het Groene Woud bezoekt de permanente Land Art-projecten die in Het Groene Woud zijn gerealiseerd. Deze kunstwerken zorgen voor verfijning en accentuering/beleving van bestaande waarden van het landschap in een nieuwe tijd. Een van de Land Art-projecten die bezocht wordt, is het kunstwerk Occupied Spaces van Bram Braam (Berlijn) op Landgoed Velder in Liempde. Hij heeft een permanente ontmoetingsplek op het landgoed ontworpen waarbij hij zich liet leiden door de gegevenheden van de plek. Deze ontmoetingsplek heeft in de lijn van het werk van de kunstenaar sculpturale kwaliteiten, maar dient geen sculptuur te zijn. Wellicht dat de verhouding natuur – cultuur, een van de thema’s van zijn werk, daarbij een rol speelt. De excursie in Het Groene Woud staat onder de leiding van Liesbeth Jans van het BKKC. Zij zal bij de kunstwerken een deskundige toelichting geven.

Land Art in Flevoland

De Land Art-werken in Flevoland benadrukken het ontstaan van Nederland met nieuwe polders in een open - toen nog te maken - landschap. Hoewel Flevoland vanwege haar relatief korte bestaan op het gebied van cultuur nog een hoop werk heeft te verzetten, heeft deze jongste provincie van Nederland op het gebied van moderne en hedendaagse kunst iets te bieden dat ongekend is, zelfs op wereldniveau. Nergens anders vind je zoveel Land Art-projecten zo dicht bij elkaar. Grote namen uit de internationale en nationale kunstwereld hebben de polder verrijkt met hun creaties. Het Observatorium van Robert Morris, Aardzee van Piet Slegers, De Groene Kathedraal van Marinus Boezem, Polderland  Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind, Sealevel van Richard Serra en de meest recente aanwinst Exposure van Antony Gormley. Stuk voor stuk bijzondere kunstwerken die niet alleen kleur en vorm geven aan het vlakke landschap van de Flevopolder, maar er ook een dialoog mee aangaan. Juist in de Flevopolder, een gebied dat door menselijk ingrijpen in de natuur is gecreëerd, krijgt Land Art een geheel eigen dimensie. De excursie in Flevoland wordt geleid door Carolien Wendte.

Aanmelden

Aanmelden voor zowel de excursie naar de Land Art-projecten in Het Groene Woud als in Flevoland kan via info@eurolandart.nl. De kosten voor de excursie naar Het Groene Woud bedragen 50 euro per persoon, voor de Flevoland-excursie 75 euro per persoon. Deze kosten zijn inclusief lunch en koffie. Vertrekpunt op donderdag 20 juni is De Kleine Aarde in Boxtel. De bus voor Het Groene Woud vertrekt om 9.30 uur, naar Flevoland om 9.00 uur. Terugkomst rond 17.30 uur.

20-23 juni

Euro Land Art in Het Groene Woud start op 20 tot en met 23 juni 2013 in Boxtel en eindigt op Zondag Waterdag op 22 september. Het Groene Woud organiseert het evenement in samenwerking met Euro Land Art, Waterschap De Dommel en bkkc. Met landkunst toont Het Groene Woud hoe kunst tegen de toekomst van Het Groene Woud aankijkt. Op de startdagen komen kunstenaars, bewoners en beleidsmakers bijeen om de resultaten van vorige jaren te bespreken en op veldbezoek te gaan. Dit in afwachting van nieuwe kunstwerken die nu worden bedacht voor de zomerperiode. Klik hier voor het complete programma
 

Nieuwsbrief 35 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Leuk filmpje! Voedselbos d'Ekkers in Berlicum
Nieuwsbrief 34 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Landelijke Nacht van de Nacht op 28 oktober: volop activiteiten in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 33 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Bijzondere grondoverdracht in Het Groene Woud: ARK Rewilding Nederland draagt natuurgebied De Hemel over aan eigenaren Velder
Drie initiatieven uit Het Groene Woud bekroond als 'Gouden Zaaier 2023'
Zo 10 september: Fruitpersdag in Best
Word Vriend, win een boek! Winnaars januari - juni 2023
... in Het Groene Woud