Financiële bijdrage vanuit Streekfonds Het Groene Woud voor Stichting Stadshout Den Bosch. Twee zaagdagen gepland!

Publicatiedatum: 17-02-2016

Waarom zou je hout uit een ver land importeren als er in de eigen omgeving ook bomen worden gekapt? Dat is voor Stichting Stadshout Den Bosch een belangrijke motivatie om het hout van bomen die in de regio Den Bosch gekapt worden te gebruiken voor de eigen omgeving. Op zaterdag 20 februari en zaterdag 5 maart organiseert de stichting de zaagdagen, waarbij gerooide populieren- en wilgenstammen uit Den Bosch in planken worden gezaagd. Dit gebeurt met behulp van een mobiele zaaginstallatie op de voormalige Stadskwekerij van Den Bosch. Iedereen is van harte welkom om op deze dagen te komen kijken. Stichting Stadshout Den Bosch heeft een financiële bijdrage ontvangen vanuit Streekfonds Het Groene Woud.

Tijdens de zaagdagen gaat Raoul Jacobs van Boomzagerij LOG-ic  samen met vrijwilligers van Stichting Stadshout Den Bosch de populieren- en wilgenstammen zagen. De populier staat vooral bekend vanwege de klompenindustrie van vroeger. Toch weten velen niet dat het ook gebruikt werd voor verdiepingsvloeren en dakconstructies. En de wilg? Ja, daar vlechten ze manden van. Toch zijn de stammen in Den Bosch erg bruikbaar. Ze hebben een diameter van wel 80 centimeter en leveren prachtig blond hout op met warmoranje kernhout. Dit is perfect om te gebruiken voor bijvoorbeeld lambrisering. Iedereen is van harte welkom om tijdens de zaagdagen te komen kijken. De zaagdagen zijn van 12.30 tot 17.00 uur aan de Deutersestraat 12, 5223 GV in Den Bosch.

De stichting

Stichting Stadshout Den Bosch werd in 2014 opgericht. De aanleiding was de kap van een plataan vanwege het project Parallelweg tweede fase in Den Bosch. Deze stam werd bewaard in de wijk Boschveld en is inmiddels verwerkt tot meubilair in de nieuwe BBS (Brede Bossche School) in Boschveld. De stichting heeft als doelstelling lokaal gebruik van lokaal hout te stimuleren en bomen die binnen de gemeente gekapt moeten worden te vrijwaren voor de houtvezelindustrie. De herkomst van FSC-hout is vaak hoogst twijfelachtig. Bij stadshout is de herkomst altijd duidelijk, bijvoorbeeld die straathoek of dat parkje. De Bossche bomen leven na hun sterfdatum nog jaren voort.

Bijdrage Streekfonds Het Groene Woud

Stichting Stadshout Den Bosch wordt financieel ondersteund door gemeente 's-Hertogenbosch en Streekfonds Het Groene Woud. Streekfonds Het Groene Woud ondersteunt projecten die de kernkwaliteiten van Het Groene Woud versterken. Het initiatief van Stichting Stadshout Den Bosch is daarnaast ook een mooie invulling van de slotverklaring van het Bomencongres Het Groene Woud. Het Bomencongres vond plaats op 21 maart 2015 in Oisterwijk. In deze slotverklaring zijn de bomen gekroond tot koningen van de natuur van Het Groene Woud. Iedereen werd opgeroepen zorg te hebben voor bomen, hun verhalen op te tekenen en mensen enthousiast te maken voor hun leven. Daar levert Stichting Stadshout Den Bosch met dit initiatief een uitstekende bijdrage aan.

Unieke expositie: De Hippe Fotoclub brengt de magie van Het Groene Woud in beeld
Heb je een goed idee? Maak dan gebruik van onze stimuleringsregeling projectinitiatieven!
In beeld: projectbegeleider John Vermeer, vriendelijke aanjager in Het Groene Woud
Dommelbiografie als basis voor inrichting van het landschap: ‘Het stroomgebied van de Dommel’ belicht de rivier van alle kanten
Groene Handdruk van Het Groene Woud besteed aan insectenhotel bij Kinderboerderij Kienehoeve
Uniek boek is voltooid: ‘Het stroomgebied van de Dommel’ belicht de rivier van alle kanten
Nieuwsbrief 30 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Project PlantenNu in Het Groene Woud van start
Paul Rüpp overleden, voormalig voorzitter Van Gogh Nationaal Park
... in Het Groene Woud