Geen titelwinst voor Van Gogh National Park

Publicatiedatum: 31-10-2016

Bij de publieksverkiezing ‘Het mooiste natuurgebied van Nederland’ heeft Van Gogh National Park net naast de titel gegrepen. Dat werd vanavond duidelijk in De Wereld Draait Door, waarin staatssecretaris Martijn van Dam de uitslag bekend maakte. Dat neemt niet weg dat de ambities hoog blijven en de zes organisaties achter het park gewoon doorgaan. “Het is jammer, maar er liggen prachtige plannen voor Van Gogh National Park”, reageert Kees Grootswagers, voorzitter van stuurgroep Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. “Die gaan we met alle partners realiseren; de bevlogenheid is ontzettend groot om iedereen te laten zien dat Van Gogh National Park ook zonder die titel gewoonweg het mooiste Nationaal Park van Nederland is.” Hij voegt eraan toe dat deze verkiezing nog een belangrijk bijeffect heeft gehad: “Er is heel veel positieve aandacht gegenereerd voor de natuur.”

In de afgelopen maand is een waar media-offensief gevoerd om Van Gogh National Park bij het publiek op het netvlies te krijgen. Vooral de combinatie van ‘natuur en cultuur’ leidde tot veel waardering en daarmee tot een groot aantal stemmen. Het was niet genoeg om er met de titel vandoor te gaan. Het Nederlands Waddengebied, De Veluwe en Nationaal Park Hollandse Duinen lukte dat wel. Daarnaast gaf de vakjury één wildcard weg: ook NL Delta Biesbosch/Haringvliet mag zich vanaf nu het mooiste natuurgebied van Nederland noemen.

Kijken door de ogen van Van Gogh

“Toch hebben we ons goed weten te profileren”, vertelt Jan Baan, directeur Brabants Landschap. “En daar gaan we mee door. Van Gogh National Park is het enige natuurgebied in Nederland waar cultuurhistorie zo nauw verweven is met ‘groen’. Dat is precies die combinatie die Van Gogh in zijn tijd inspireerde. Hij legde talrijke Brabantse taferelen vast op het doek en in brieven tijdens zijn omzwervingen in Brabant. Veel van wat hij hier in de 19e eeuw observeerde, is bewaard is gebleven. Van de Oostelijke Langstraat bij Waalwijk en de Loonse en Drunense Duinen tot en met Het Groene Woud vind je nog steeds die bossen, heide, vennen en zandverstuivingen. Of de authentieke dorpen, levendige pleinen en het Brabantse landleven. In Van Gogh National Park krijg je een inkijkje in hoe deze meesterschilder ‘zijn’ Brabant zag. Dat is uniek en we willen ons de komende jaren sterk maken om mensen daarvan te laten genieten.”

Ruimte voor de natuur

De organisaties achter Van Gogh National Park, waaronder de Loonse en Drunense Duinen, Het Groene Woud, Regio Hart van Brabant en Brabants Landschap, zullen zich de komende jaren actief inzetten om de natuur, het landschap en de toegankelijkheid van het gebied verder te verbeteren. “Van Gogh National Park heeft alles in zich om zich te ontwikkelen tot nationaal icoon.” Niet dat het een toeristische attractie wordt en de natuur daaronder lijdt, zoals sommigen vrezen. “Sterker nog, dankzij de schaalgrootte van het park kunnen we juist méér doen om de natuur te beschermen”, verzekert Ger van den Oetelaar, bestuurslid van Het Groene Woud. “We kunnen in dit gebied juist de recreanten goed sturen en volop laten genieten van het bijzondere landschap met nog voldoende ruimte voor stiltegebieden.”

 

Groene Handdruk besteed aan ontsluiting Oirschots erfgoed via QR-codes
Nieuwsbrief 23 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders en Het Dommeldal
Quickscans uitgevoerd door Brabants Landschap binnen het Erven Plus-project
Succesvol veldlesproject in De Geelders van ARK i.s.m. Het Groene Woud
Helpdesk Bijenlandschap
Word Vriend, win een boek! Winnaars jan-jun 2022
Vrijwilliger in beeld: bestuurslid Twan Tiebosch - “Buiten maken we het verschil!”
Project: Landschapsbiografie van de Dommel
Heb je een plan of projectidee? Landschapsfonds Het Groene Woud kan helpen!
... in Het Groene Woud