Halte 13 Tour Het Groene Woud: Opening Duurzaamheidsvallei Heukelom

Publicatiedatum: 10-09-2014

Op zondag 14 september wordt de Duurzaamheidsvallei geopend. De Duurzaamheidsvallei ligt langs de Voorste Stroom tussen Tilburg en Oisterwijk. Alles wat momenteel gaande is op het gebied van duurzaamheid kan langs dit riviertje worden beleefd. Concreet gaat het om energie, natuur, landbouw en cultuurhistorie. Een groot gedeelte ligt in het Heukelomse landschap. Daar vindt ook de opening plaats. De openingshandeling begint om 13.00 uur op het terrein aan de Laag Heukelomseweg 11 in Heukelom.  De opening vormt tevens de dertiende halte van Tour Het Groene Woud. De jubileumtour die wordt georganiseerd ter ere van het vijftienjarig bestaan van Het Groene Woud.

Voorbeeld van duurzaamheid

Het plan is om de Duurzaamheidsvallei een voorbeeld te laten worden van duurzaamheid in de meest brede zin van het woord. De duurzaamheidsvoorbeelden worden hier op een plezierige en educatieve manier gepresenteerd. Het vormt tevens een belevenis voor regiobewoners en toeristen. Het plan bestaat uit twee fasen. In de eerste fase worden alle plannen met het gebied die er zijn of die al zijn verwezenlijkt tot eenheid gebracht. De eerste fase moet eind 2014 klaar zijn. Eind dit jaar moet het mogelijk zijn om langs aaneengesloten wandel-, fiets- en ruiterpaden tussen Tilburg en Oisterwijk te recreëren. In deze fase realiseert het Deltaplan voor het Landschap zoveel mogelijk nieuwe beplanting. Het gebied krijgt uniforme informatieborden en bewegwijzering. Eind 2016 moet de tweede fase zijn voltooid. Dan zijn uiteenlopende duurzame voorbeelden gerealiseerd zoals het opwekken van energie uit water, wind- en zonne-energie, het terugbrengen van cultuurhistorische elementen, natuur en dergelijke.

De opening

De officiële opening wordt verricht door het college  van Burgemeester en Wethouders  van de gemeente Oisterwijk en een vertegenwoordigende wethouder van de gemeente Tilburg. De opening wordt op een ludieke wijze ondersteund door de theatergroep van Anke van Esch. Op het terrein vind je allerlei kraampjes op het gebied van duurzaamheid, natuur, cultuur en ecologie.  Hier staat ook de promotiestand en het springkussen van Het Groene Woud. Belangstellenden die de opening bijwonen komen zo eveneens meer te weten over dit bijzondere gebied, waar het gonst van de activiteiten. Ook aan de kinderen is gedacht, want naast het springkussen van Het Groene Woud, zijn diverse andere activiteiten te ondernemen. Zo staat er een botsauto op zonne-energie, een auto op houtverbranding en kunnen kinderen meedoen aan een wedstrijd: het ontwerpen van een windmolen met een zo hoog mogelijke stroomopbrengst. Op deze middag is het ook mogelijk om naar het Valkenbos te gaan waar zij van een natuurliefhebber uitleg krijgen over roofvogels, zoogdieren en planten. 

Bij de promotiestand van Het Groene Woud kunnen bezoekers een stempel krijgen voor Het Groene Woud gezelschapsspel. Hier vind je meer informatie over de evenementen van Tour Het Groene Woud.

 

Certificaat ‘Groene WoudLoper’ én het Doeboek uitgereikt aan 18 kinderen door IVN Best
Informatieavond over fondsen op 19 november - Stel al je vragen over fondsenverving!
Omgeving Opwettense Watermolen landschappelijk versterkt tijdens plantdag - Molenstichting Noord-Brabant benadrukt de waarde van watermolenlandschappen in Het Groene Woud
Programma Landschapstriënnale 2020 bekend - Veel locaties in Het Groene Woud
Nationaal Landschap Het Groene Woud wordt onderdeel van Van Gogh Nationaal Park
Op natuurexpeditie in Het Groene Woud - Nieuwe serie veldlessen van start
Winnaars van de boekenactie Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud (kwartaal 3) bekend
Groene Handdrukken voor Bestse IVN en Populierenvereniging
ECCO-workshop 'Onze energie, in ons landschap' op 9 oktober a.s. - Meld je nu aan!
... in Het Groene Woud