Historie komt tot leven in nieuw boek over boerderij 't Goet te Arle

Publicatiedatum: 06-12-2015

Op donderdag 3 december is het nieuwe boek ’t Goet te Arle gepresenteerd. Dit gebeurde tijdens een druk bezochte bijeenkomst in Zalencentrum Prinsenhof in Best. Het boek, dat is uitgegeven op initiatief van Stichting deKapellekes, Heemkundekring Dye van Best en Stichting de Brabantse Boerderij, omschrijft de historische achtergronden van de oudst bekende boerderij in West-Europa aan de Oirschotseweg 117 in Best. De boerderij kent naast ’t Goet te Arle, ook wel de namen de Amelrijck Booth Hoeve, de Armenhoef en de Aarlese Hoeve. Een bijzondere boerderij binnen Nationaal Landschap Het Groene Woud. Het boek is verkrijgbaar voor € 29,50 via www.picturespublishers.nl en de webwinkel van Het Groene Woud.

De boerderij aan de Oirschotseweg in Best kent een rijk historisch verleden. Een groot deel van het oude houtskelet stamt uit 1263. “Na 750 jaar wordt dit historische pand nog steeds gebruikt als boerderij en dat is zeer bijzonder”, aldus mede-initiatiefnemer Paul Maas van Stichting deKapellekes. “Het is uniek en het verhaal hierover hebben we nu vastgelegd voor de toekomst.” Het boek schenkt aandacht aan de historische ontwikkelingen gedurende die 750 jaar, de eigenaren in deze periode, geschiedkundige achtergronden van de hoeve en de restauratie van de boerderij. Daarnaast komt ook het grootschalig bodemonderzoek dat in het nabijgelegen gebied is uitgevoerd aan bod. De boerderij wordt momenteel bewoond door de familie Scheepers. Zij kregen, samen met burgemeester Anton van Aert en wethouder Marc van Schuppen, het eerste exemplaar uitgereikt.

Restauratie

De publicatie van ’t Goet te Arle is onderdeel van een grootschalig project dat o.a. bestaat uit de ontwikkeling van een educatieprogramma en de restauratie van het pand. De restauratie is inmiddels afgerond. Harrie van vroenhoven, voorzitter Heemkundekring Dye van Best en één van de initiatiefnemers: “Je wilt deze unieke boerderij bewaren voor het nageslacht zodat waardevolle cultuurhistorie behouden blijft. Dat kunnen de bewoners niet alleen. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, provincie Noord-Brabant en de gemeente Best hebben financieel bijgedragen om dit voor elkaar te krijgen.” Tijdens de bijeenkomst werd ook gepresenteerd over de bouwhistorische aspecten en de restauratie van de boerderij. Daarnaast waren er ook enkele gastsprekers, waaronder Jos Bazelmans, hoofd sector Kennis van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en stadsarcheoloog Nico Arts.

Betrokkenen

De nieuwe publicatie ’t Goet te Arle is geschreven door Otto Brinkkemper, Ton van den Hurk, Jan-Willem de Kort, Paul Maas, Jan Timmers, Daniel Vangheluwe, Johan Verspay en Dick Zweers. Het is tot stand gekomen mede dankzij (financiële) bijdragen van Erfgoed Brabant, Prins Bernhard Cultuurfonds, Streekfonds Het Groene woud, de gemeente Best, notaris Jan van de Meulengraaf, Frans Adriaanse, Voergroep Zuid en de drie initiatiefnemende partijen.

Uitreiking van de eerste exemplaren aan de familie Scheepers, wethouder Marc van Schuppen en burgemeester Anton van Aert. (Foto: Ruud van Nooijen)

Veel belangstelling voor de boekpresentatie van ’t Goet te Arle. (Foto: Ruud van Nooijen)

 

Graaf mee naar de Gemondse dorpshistorie
Wandel- en fietsapp met belevingsroutes gelanceerd in Nationaal Landschap Het Groene Woud
Nieuwe veldcoördinator voor STIKA-regeling in Het Groene Woud
Gravers en wassers gezocht! Grootschalig archeologisch onderzoek in Liempde op 6 en 7 juli
Food Festival de Es in Haaren pakt uit op zondag 30 juni
Een CO2-fonds? Vastlegging van CO2 in de bodem: bijeenkomst op ma 24 juni
Het Groene Woud steunt het boek en de expositie 'Brabant Wereldwijd'
Word Vriend, win een boek! - Exclusieve actie voor Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud
Mooie prestatie van Het Groene Woud-wielerteam tijdens Ploegentijdrit Groene Corridor
... in Het Groene Woud