Informatieavond over de komst van het edelhert

Publicatiedatum: 25-05-2016

Brabants Landschap gaat samen met ARK Natuurontwikkeling in de zomer van 2016 edelherten uitzetten in Het Groene Woud. Donderdag 23 juni is hierover een informatieavond. In eerste instantie worden er twaalf tot vijftien edelherten geïntroduceerd in een omheind gebied van driehonderd hectare. Dit is de natuurlijke omvang van een kleine groep edelherten in het wild. De edelherten komen in natuurgebied De Scheeken tussen Best en Liempde, in het hart van Het Groene Woud! De informatieavond begint om 19.30 uur en is vrij toegankelijk voor belangstellenden. De locatie wordt nog bekend gemaakt.

Datum: donderdag 23 juni 2016
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur
Locatie: nader te bepalen

Terugkeer van de koning van het woud

In eerste instantie zullen 12 tot 15 edelherten terugkeren in een omheind gebied van 300 hectare. Dit is de natuurlijke omvang van een kleine groep edelherten in het wild.

Boegbeeld voor bijzondere natuur 

Het uitzetten van de edelherten gebeurt in samenwerking met Streekorganisatie Het Groene Woud. Het Groene Woud is van nature een vruchtbare streek, die zeer aantrekkelijk is voor edelherten. Het edelhert vormt voor Streekorganisatie Het Groene Woud het boegbeeld van de zeer bijzondere natuur in dit gebied. Ook andere partijen werden al in een vroegtijdig stadium betrokken bij het project. Zo zijn er al diverse bijeenkomsten geweest, waaronder  een avond voor de direct omwonenden, de ‘ecologische kring Midden Brabant’ en een avond voor horeca- en recreatieondernemers.

Oeroud patroon

Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen edelherten voor meer leven in het landschap. Edelherten liggen graag te rollen in modderbaden die ze maken en ‘vegen’ met hun gewei langs bomen. Zo maken ze letterlijk plaats voor tal van andere dier- en plantensoorten.

Planning

Eind 2015 is begonnen met het voorwerk voor het plaatsen van afrastering in het toekomstige edelhertengebied in het hart van Het Groene Woud. Om precies te zijn in de Scheeken tussen Best en Liempde. De Scheeken vormt samen met het naastgelegen natuurgebied De Mortelen  een van de grootste landschapsreservaten van Brabant. In 2005 is hier al een natuurbrug over de snelweg A2 aangelegd die de gebieden met elkaar verbindt. De herten zelf zullen waarschijnlijk in de nazomer van 2016 arriveren. Vanaf dat moment hebben ook bezoekers de mogelijkheid om de ‘koning van het woud’ te observeren.

Vrij toegankelijk

Het gebied in Het Groene Woud waar de edelherten komen te lopen, blijft vrij toegankelijk op wegen en paden. Brabants Landschap zorgt samen met SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) voor de opleiding van een aantal gidsen, die rondleidingen gaan geven in het edelhertengebied. Om ervoor te zorgen dat de edelherten voldoende rust krijgen zullen we wel een aantal aanvullende maatregelen nemen. Zo zal het gebied, zeker in de beginperiode, helaas niet toegankelijk zijn voor honden.  Daarnaast zal voor commerciële of georganiseerde activiteiten een vergunning moeten worden aangevraagd, daarmee kunnen wij sturen  in het type en aantal activiteiten dat in het gebied plaats vindt.

Kijk voor meer informatie op de website www.edelherteninhetgroenewoud.nl

(Bron: Brabants Landschap)

Natuurbeheerder Sjors de Kort: "Wij zijn de spreekbuis van de natuur"
Grond kopen en natuur ontwikkelen? Het kan, ook als particulier! Ad en Ine de Kort zijn trotse eigenaren van een eigen leembos
LEADER-subsidieregeling voor projecten in Het Groene Woud opent tweede helft april
Eerste boom geplant aan Everse Zoom - Een project met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud
Nieuwsbrief 38 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Naar de Geelders met Ger van den Oetelaar in een filmpje van Groen Ontwikkelfonds Brabant
2024: Jaar van de Zonnebloem, ook in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 37 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Duizenden planten uitgedeeld ter versterking van Het Groene Woud
... in Het Groene Woud