Informatieavond over de uitbreiding van de leefomgeving van het edelhert in Het Groene Woud

Publicatiedatum: 09-09-2019

Het edelhertengebied in Het Groene Woud wordt uitgebreid. Met de naderende voltooiing van het nieuwe ecoduct over de spoorlijn tussen Boxtel en Best, kan een gebied van 100 hectare in natuurgebied De Mortelen worden aangekoppeld. Woensdag 18 september wordt hierover een informatieavond georganiseerd door Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling. De informatieavond is vrij toegankelijk voor belangstellenden. Aanmelden is noodzakelijk, dat verloopt via de website www.edelherteninhetgroenewoud.nl

Tijdens de informatieavond op woensdag 18 september komen resultaten van de afgelopen 2,5 jaar aan bod. Vervolgens wordt vooruit gekeken naar het toekomstige edelhertengebied in De Mortelen. Aanwezigen krijgen na afloop de gelegenheid vragen te stellen. De avond begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) bij Herberg De Schutskuil in Oirschot.

De koning van het woud is terug

Het edelhert was ruim anderhalve eeuw weg uit de Brabantse natuur. Op 6 maart 2017 keerde deze 'koning van het woud' terug. Die dag werden 13 edelherten uitgezet in Het Groene Woud tussen Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch. De dieren doen het goed in het gebied. Er zijn kalfjes geboren en de dieren vervullen hun rol met verve. Ze zorgen voor meer leven in het landschap met hun specifieke gedrag en graasgewoonten. Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Ze maken letterlijk plaats voor tal van andere dier- en plantensoorten.

Leefruimte vergroot

Om de rol te vergroten die de edelherten als ‘landschapsarchitect’ in Het Groene Woud spelen, wordt in overleg met de streek hun leefgebied de komende tijd uitgebreid. Een belangrijke schakel hierbij is de natuurbrug over de spoorlijn tussen Boxtel en Best. Dit ecoduct, dat door ProRail wordt gebouwd, zorgt er niet alleen voor dat groot en klein wild veilig kan oversteken, maar tevens dat het leefgebied voor edelherten met nog eens 100 hectare wordt vergroot.

Planning

Brabants Landschap start deze maand met het plaatsen van de afrastering voor het aanvullende edelhertengebied in De Mortelen. Ook komen er poorten en wildroosters, zodat wandelaars nog steeds toegang hebben tot het gebied. De verwachting is dat de natuurbrug over het spoor eind 2019 klaar is. Daarna kunnen de edelherten hun uitgebreide leefgebied gaan verkennen. Op www.edelherteninhetgroenewoud.nl is meer informatie te vinden over een bezoek aan dit gebied.

Certificaat ‘Groene WoudLoper’ én het Doeboek uitgereikt aan 18 kinderen door IVN Best
Informatieavond over fondsen op 19 november - Stel al je vragen over fondsenverving!
Omgeving Opwettense Watermolen landschappelijk versterkt tijdens plantdag - Molenstichting Noord-Brabant benadrukt de waarde van watermolenlandschappen in Het Groene Woud
Programma Landschapstriënnale 2020 bekend - Veel locaties in Het Groene Woud
Nationaal Landschap Het Groene Woud wordt onderdeel van Van Gogh Nationaal Park
Op natuurexpeditie in Het Groene Woud - Nieuwe serie veldlessen van start
Winnaars van de boekenactie Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud (kwartaal 3) bekend
Groene Handdrukken voor Bestse IVN en Populierenvereniging
ECCO-workshop 'Onze energie, in ons landschap' op 9 oktober a.s. - Meld je nu aan!
... in Het Groene Woud