Kinderburgemeester Sint-Michielsgestel wordt Jeugdnatuurambassadeur

Publicatiedatum: 25-09-2014

Zaterdag 27 september aanstaande wordt kinderburgemeester Danique van den Akker van Sint-Michielsgestel officieel benoemd tot Jeugdnatuurambassadeur. Dit gebeurt tijdens het Sint-Michaëls Oogstfeest in Kindermoestuin Haanwijk.

Sinds 2013 is Kindermoestuin Haanwijk een nieuw parel in Het Groene Woud. Dit initiatief van Natuurgroep Gestel is mede mogelijk gemaakt met bijdragen vanuit Het Groene Woud, Brabants Landschap, gemeente Sint Michielsgestel en vele lokale sponsoren. Kindermoestuin Haanwijk sluit op 27 september het tweede seizoen feestelijk af.

Minituintje en grote moestuin

De Kindermoestuin wordt tijdens openingstijden (woensdag – en zaterdagmiddagen ) druk bezocht door vele kinderen uit de directe omgeving. De groene veel-bezoekers hebben intussen een eigen minituintje en helpen bovendien mee in de grote moestuin. De opbrengst uit de tuin wordt door de kinderen wekelijks verkocht ‘aan de kraam’ aan langsfietsende recreanten. Zo zorgen de kinderen zelf voor middelen om nieuwe zaden in te kunnen kopen in het volgende seizoen. De kinderen en vrijwilliger werken zo gezellig samen, dat er meestal meer dan twee (verplicht) aanwezige tuinvrijwilligers zijn en er ook heel wat ouders en grootouders blijven hangen.

Kruiden, fruit en groenten

Behalve de permanente bloemenzee die de tuin rijk is biedt de tuin kruiden, fruit en vele groenten zoals andijvie, sla, bieten courgette, pompoen, pastinaak, prei en snijbiet. Het verkennen van de tuin is daarmee niet alleen een feest voor mensen, ook vlinders, bijen en allerlei andere insecten zijn veel geziene gasten in de tuin. Zij hebben bovendien een eigen hotelaccommodatie!

Bezoek van scholen

Intussen hebben scholen ook ontdekt dat een bezoek aan de tuin met een klas leerzaam en leuk is. De door de vrijwilligers ontwikkelde onderwijsmodule, bestaande uit diverse spelvormen, wordt fanatiek door de groepjes leerlingen gespeeld. Zo steken de kinderen spelenderwijs heel wat op over de gewassen, de groei en bloeiwijze en het gereedschap dat hiervoor wordt gebruikt. Basisschool De Fonkel en BSO Bolderburen kwamen dit voorjaar op bezoek. Komende weken zijn de klassen van Roald Dahl aan de beurt.

Jeugdleden

De Natuurgroep Gestel heeft naast het succes van de Kindermoestuin ook een enthousiaste groep jeugdnatuurleden die elke eerste zaterdagmiddag van de maand onder leiding van enkele deskundige volwassenen de natuur in trekken. Deze groep groeit gestaag en dat komt niet in de laatste plaats door de veelzijdige natuuractiviteiten: speuren, verzamelen, knutselen en onderzoeken. De natuur is rijk aan leuke onderwerpen. Nieuwe jeugdleden zijn welkom.

Kinderburgemeester

De kinderburgemeester zal het Jeugdnatuur Ambassadeurschap aanvaarden en in een speech ook motiveren waarom dit een belangrijke taak is voor de kinderburgemeester. Vanaf dit jaar brengt deze ambtstaak dan mee dat de kinderburgemeester ook een actieve bijdrage levert aan activiteiten van de jeugd in de natuur. De gemeente en de Natuurgroep Gestel beogen hier mee dat natuurbeleving en landschappelijke kwaliteit ook in de toekomst op de agenda blijft staan. 

Meer informatie over Kindermoestuin Haanwijk: 

kindermoestuinhaanwijk@gmail.com of via Annemiek Wièrdak (voorzitter Natuurgroep Gestel) 073-5515688

Het Groene Woud zoekt bestuursleden!
IVN start digitale training voor groepscoördinatoren van groene organisaties
Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud: opgravingsweekend op 30 en 31 oktober in Liempde
STEMMEN KAN TOT 18 OKTOBER, 12.00 UUR - Boom van het Jaar 2021-verkiezing: Stem op de boom in Het Groene Woud!
Nieuwsbrief 13 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders en Het Dommeldal
Vorderingen bij restauratie dwarsdeelschuur in Boxtel met een bijdrage van Stichting Landschap Het Groene Woud
Word Vriend, win een boek! - Winnaars jan-jun 2021
Nieuw maar toch vertrouwd: 'Stichting Landschap Het Groene Woud'
Gewapende Strijd in Het Groene Woud. En jij kunt meedoen!
... in Het Groene Woud