Laatste boom ‘PlantenNu 2015’ maakt boomgaard compleet. Duizenden hagen, plantsoen en bomen erbij in Het Groene Woud

Publicatiedatum: 14-11-2015

Met het planten van een Conference-perenboom op 11 november 2015 is het erfbeplantingsproject ‘PlantenNu Het Groene Woud 2015’ afgerond. De boom staat bij de familie Welle-Van Beurden aan de Hogeweg in Haaren, die in dit project in totaal twaalf bomen plantte om haar oude boerderij haar boomgaard terug te geven. Daarmee is het landschap in Het Groene Woud opnieuw een stukje fraaier geworden.

Katrien Welle-Van Beurden is blij met haar nieuwe hoogstamfruitbomen. “PlantenNu sloot naadloos aan op onze wens om hier, op de plek van de oude boomgaard, een nieuwe boomgaard te maken. We willen rond onze boerderij het Brabantse landschap terugbrengen en bomen horen daar zonder meer bij. Een aantal bomen stond er nog, zoals een stoofpeer- en pruimenboom. Dankzij PlantenNu is onze gaard weer compleet. Nu is het wachten op de groei en bloei.”

Haag, plantsoen en bomen

‘PlantenNu Het Groene Woud 2015’ ging afgelopen zomer van start en is mede mogelijk gemaakt door Streekfonds Het Groene Woud. Projectbureau Orbis voerde het project uit. In totaal deden 22 inwoners van Het Groene Woud mee aan deze editie. Resultaat: verspreid over de deelnemers zijn ruim 6.900 stuks haag- en bosplantsoen, 62 laan- en leibomen en 174 hoogstamfruitbomen geplant.

Ger van den Oetelaar van Streekfonds Het Groene Woud is nauw bij het project betrokken. “Veel mensen willen ‘iets’ doen om bij te dragen aan dit nationaal landschap. Sommigen doen dat met vrijwilligerswerk, anderen door het aanplanten van de eigen omgeving. PlantenNu is een perfecte manier voor veel bewoners in het buitengebied om daadwerkelijk iets bij te dragen.”

Meer biodiversiteit, meer beleving

Ook in 2013 en 2014 werden ‘PlantenNu’-projecten uitgevoerd in Het Groene Woud. Daaraan deden in totaal 105 inwoners mee. Vanwege het grote enthousiasme besloot het Streekfonds ook voor 2015 budget beschikbaar te stellen. Van den Oetelaar: “Door de grote variatie aan bomen en hagen versterken we de identiteit van Het Groene Woud. We vergroten er de biodiversiteit mee, maar bijvoorbeeld ook de beleving van het landschap. Daarnaast biedt een project als dit bewoners de gelegenheid om zelf mee te doen aan het verfraaien van de eigen leefomgeving, en dat heeft ook positieve gevolgen.”

De grote deelname aan het project laat volgens Van den Oetelaar grote betrokkenheid zien bij het landschap. “Mensen beschouwen Het Groene Woud niet als ‘van iemand anders’, maar als deel van zichzelf. Het is onderdeel van je eigen geschiedenis en daarmee van je eigen identiteit.” Voor Katrien Welle-Van Beurden geldt dat ook. “We willen heel graag dat Brabantse landschap rond onze boerderij in ere herstellen. Daarom mag een nieuwe editie wat mij betreft best weer op touw worden gezet.”

Het planten van de laatste PlantenNu-boom bij de familie Welle-Van Beurden gebeurde samen met een afvaardiging van Het Groene Woud: Ger van den Oetelaar, Theodoor van Leeuwen (beiden Streekfonds Het Groene Woud) en Jeroen Naaijkens (Streekhuis Het Groene Woud).

 

 

Provincie kent Europese LEADER-subsidie toe aan Het Groene Woud: financiële injectie voor gebiedsgerichte samenwerking en een krachtig platteland
Het Boxtelse geboortebos groeit en groeit: 300 bomen en struiken voor natuurbos in Liempde
Nieuwsbrief 35 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Leuk filmpje! Voedselbos d'Ekkers in Berlicum
Nieuwsbrief 34 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Landelijke Nacht van de Nacht op 28 oktober: volop activiteiten in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 33 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Bijzondere grondoverdracht in Het Groene Woud: ARK Rewilding Nederland draagt natuurgebied De Hemel over aan eigenaren Velder
Drie initiatieven uit Het Groene Woud bekroond als 'Gouden Zaaier 2023'
... in Het Groene Woud