Landkunst in Het Groene Woud verbindt locaties en bewoners

Publicatiedatum: 19-12-2014

Kunst in het landschap vergroot de belevingswaarde van Het Groene Woud. Daarom is het Nationaal Landschap aangesloten bij het Europese project Land Art. “Land Art zoekt en creëert nieuwe verbindingen tussen stad en land”, vertelt Jolanda Raaijmakers, bestuurslid van Stichting Streekhuis Het Groene Woud. “In de afgelopen zeven jaar hebben we veel voor elkaar gekregen en dat breiden we in de toekomst nog verder uit.”

Kunst in het landschap

Land Art draait om kunst in het landschap: kunst trekt mensen de regio in, verbindt stad met platteland, maar kan ook een bijdrage leveren aan de gebiedsontwikkeling in de regio. Met de plek als uitgangspunt gaat de kunstenaar aan de slag met aandacht voor het gebied en de mensen die er wonen. 

Meedoen in Europa

Het Groene Woud werkt binnen Land Art intensief samen met andere Land Art-initiatieven in Nederland, Duitsland en Frankrijk. “Elke drie jaar presenteert één van de landen haar resultaten”, vertelt Jolanda. “Wij waren vorig jaar aan de beurt en dat heeft geleid tot het boekje ‘Land Art in Europe – Het Groene Woud’.” Jolanda reikte het eerste exemplaar op 4 december 2014 uit aan Yvo Kortmann, voorzitter van Streekhuis Het Groene Woud. “Met dit boekje blikken we terug op wat we gedaan hebben en kijken we vooruit naar de plannen voor de toekomst.” De boekjes zijn verkrijgbaar op Streekhuis Het Groene Woud.

Fris en onbevangen

Die plannen draaien vooral om samenwerken met andere disciplines, het integreren van kennis en het betrekken van jonge mensen bij Land Art “omdat zij heel fris en onbevangen kijken naar de uitdagingen rond het leefbaar houden van het platteland.” Het vormgeven van die plannen wordt steeds concreter.

Werkplaats vol dynamiek

Onder de naam ‘The Garage Rural.e’ gaan studenten en young professionals in een werkplaatsachtige setting aan de slag met ondernemers- en gebiedsvragen. In deze werkplaatsen delen mensen hun vragen, ideeën, bevlogenheid en kennis rond voedselproductie, biodiversiteit, de betekenis van ‘natuur’ en het verbinden van stad en platteland. Een goed voorbeeld van zo’n ‘werkplaats’ is Campus Westerwind van ondernemer René Westerlaken in het groene buitengebied van Best.

Campus Westerwind

Op Campus Westerwind werken mensen samen aan het concretiseren van de verbinding tussen stad en platteland. Dat doen ze in een atelier waar ze in woord, beeld en materiaalgebruik ‘bouwen’ aan een toekomst waarin onder meer agricultuur, recreatie en ‘smart business’ een plaats hebben. Campus Westerwind is één van de tien locaties in Het Groene Woud waar zulke werkplaatsen zijn opgezet en waar de verbinding tussen ‘mens’ en locatie’ creatief wordt vormgegeven.

Word Vriend, win een boek! - Exclusieve actie voor Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud
Paul Hazenberg eerste BodemTopper van Carbon Valley - Klinkende cijfers voor opbouw organisch stofgehalte en stikstofleverend vermogen
16 maart: start ambassadeurscursus in Nationaal Landschap Het Groene Woud
Kartuizer heggenvlechtdag in Het Groene Woud
Filmpje over het project Kloppend Hart van Het Groene Woud, gepresenteerd tijdens de slotmanifestatie Landschappen van Allure
Jaarthema Landschapsfonds onderstreept unieke kenmerken Van Gogh National Park: Ruim baan voor kleine landschapsprojecten in Het Groene Woud
Studenten KW1College houden Open Keuken met historische fruitrassen
Bodemonderzoek met een onderbroek - Project Carbon Valley op de radio!
Winnaars boeken bekend! - Word Vriend, win een boek en ontvang communicatiesteun vanuit Het Groene Woud
... in Het Groene Woud