Meer jongeren in de natuur tijdens en na corona

Publicatiedatum: 07-02-2021

Natuurbeleving wint aan populariteit onder jongeren. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door studenten van Breda University of Applied Sciences in opdracht van Van Gogh Nationaal Park. Ruim 46 procent van de jongeren – jeugd van 13 t/m 17 jaar en jongvolwassenen in de leeftijd 18 t/m 25 jaar – geeft aan nu vaker een natuurgebied te bezoeken dan voor corona. Bijna 84 procent van hen geeft tevens aan dat zij de intentie hebben ook na corona vaker van de natuur te genieten. 

De opgelegde maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 hebben een grote impact op het leven van jongeren. Veel vrijetijdsactiviteiten kunnen niet meer worden uitgevoerd, jongeren werken thuis en volgen hun studies online. Bevraag je hen wat ze het liefste doen, dan staat met stip op één ‘afspreken met vrienden’ (90 procent). De natuur biedt hiervoor alle ruimte om dit veilig en op gepaste afstand te doen. Wandelend de natuur in, alleen, met vrienden of met het hele gezin is meest populair en bijna 85 procent van de respondenten geeft aan ook tot rust te komen in de natuur.

Een positieve ontwikkeling, aldus Anneke Boezeman, directeur regie Van Gogh Nationaal Park; In van Gogh Nationaal Park bouwen we aan het landschap van de toekomst. Dat doen we letterlijk voor de generatie na ons en dus ook het liefst juist samen met hen. Dat deze doelgroep de natuur nu op waarde schat, duidt het belang van een mooie, gezonde en groene leefomgeving. Daar werken we samen met 50 partners hard aan, met hetzelfde lef en verbeeldingskracht als Van Gogh.” 

Lees hier het volledige artikel.

Foto: Visit Brabant.

Groene Handdruk besteed aan ontsluiting Oirschots erfgoed via QR-codes
Nieuwsbrief 23 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders en Het Dommeldal
Quickscans uitgevoerd door Brabants Landschap binnen het Erven Plus-project
Succesvol veldlesproject in De Geelders van ARK i.s.m. Het Groene Woud
Helpdesk Bijenlandschap
Word Vriend, win een boek! Winnaars jan-jun 2022
Vrijwilliger in beeld: bestuurslid Twan Tiebosch - “Buiten maken we het verschil!”
Project: Landschapsbiografie van de Dommel
Heb je een plan of projectidee? Landschapsfonds Het Groene Woud kan helpen!
... in Het Groene Woud