Meld je aan voor de Natuurwerkdag in Heukelom en Moerenburg (regio Tilburg)

Publicatiedatum: 20-10-2015

Op zaterdag 7 november is de landelijke Natuurwerkdag. Op ruim 450 locaties in heel Nederland steken vrijwilligers de handen uit de mouwen om ‘groen’ werk te verrichten. Denk hierbij aan het knotten van wilgen, het plaggen van heide of het opruimen van zwerfafval. In Heukelom en Moerenburg, onderdeel van het Pilotgebied Deltaplan voor het Landschap, wordt in het stroomgebied van de Voortste Stroom ook een plantactie georganiseerd. In Heukelom wordt geplant langs een nieuw ommetje tussen Oisterwijk en Heukelom. Wil jij ook een steentje bijdragen? Meld je aan via de website van de Natuurwerkdag! Tijdens de Natuurwerkdag wordt tevens het nieuwe ommetje geopend.

Initiatiefnemer van de plantactie is Stichting Duurzaamheidsvallei. De werkzaamheden omvatten hoofdzakelijk het planten van bomen en struiken om het gebied te verfraaien en het ommetje nog aantrekkelijker te maken. Dit kan alleen door gezamenlijk de schouders eronder te zetten! Het levert niet alleen veel op voor de natuur, maar het is ook nog eens erg gezellig om te doen. De plantactie begint om 9.00 uur. De verzamelplek is aan de zuidkant van de Oisterwijksebaan ter hoogte van huisnummer 4 in Heukelom. Wil je graag meehelpen? Meld je dan vooraf aan via www.natuurwerkdag.nl/locatie/stroomgebied-van-de-voorste-stroom.

Opening ommetje

Het nieuwe ommetje verbindt Oisterwijk met de omgeving van café Mie Pieters. Het ommetje is aangelegd in het kader van Deltaplan voor het Landschap. Doel van het Deltaplan voor het Landschap is om Moerenburg, Heukelom en Koningshoeven nog aantrekkelijker te maken voor bewoners en bezoekers. Door een betere financiering krijgen agrariërs meer kans om aanleg en onderhoud van het landschap als een vanzelfsprekende taak in hun duurzame bedrijfsvoering op te nemen. Eén van de resultaten is het ommetje tussen Oisterwijk en Heukelom. De opening gebeurt samen met de deelnemers van de Natuurwerkdag en een delegatie vertegenwoordigers van Deltaplan voor het Landschap.

Wandelen met respect voor boer en vee

De initiatiefnemers van Deltaplan voor het Landschap willen bezoekers stimuleren om het wandelpad alleen af te leggen met respect voor de boer en zijn vee. Een belangrijk issue is de verspreiding van de parasiet Neospora caninum. De parasiet veroorzaakt spontane abortus bij koeien. De hond is gastheer voor Neospora caninum. Hij wordt er niet ziek van, maar brengt de parasiet wel via zijn ontlasting over op de koeien. In het gebied Moerenburg-Heukelom worden dertig nieuwe bordjes geplaatst met de vraag aan bezoekers op de hond aan te lijnen en geen ontlasting van honden achter te laten in de weilanden. De opening van het ommetje geschiedt door onthulling van één van deze bordjes. Deze handeling wordt uitgevoerd door Sjef Verhoeven, wethouder van de gemeente Oisterwijk.

Nieuwsbrief 14 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders en Het Dommeldal
Het Groene Woud zoekt bestuursleden!
IVN start digitale training voor groepscoördinatoren van groene organisaties
Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud: opgravingsweekend op 30 en 31 oktober in Liempde
STEMMEN KAN TOT 18 OKTOBER, 12.00 UUR - Boom van het Jaar 2021-verkiezing: Stem op de boom in Het Groene Woud!
Nieuwsbrief 13 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders en Het Dommeldal
Vorderingen bij restauratie dwarsdeelschuur in Boxtel met een bijdrage van Stichting Landschap Het Groene Woud
Word Vriend, win een boek! - Winnaars jan-jun 2021
Nieuw maar toch vertrouwd: 'Stichting Landschap Het Groene Woud'
... in Het Groene Woud