Nationaal Landschap Noordoost Twente doet inspiratie op in Het Groene Woud

Publicatiedatum: 13-10-2013

Woensdag 9 oktober bezocht een delegatie van Nationaal Landschap Noordoost Twente Het Groene Woud. Met de bedoeling om meer te weten te komen over de manier waarop het streeknetwerk in Het Groene Woud is georganiseerd. Een bezoek werd gebracht aan de schaapskooi in Schijndel, centrum in Liempde en de Jofrahoeve in Esch. Een impressie …

Ambities en kernwaarden

In de mooie omgeving van de schaapskooi in Schijndel werd lichtte Johan van Cuyck (alliantiemakelaar in Het Groene Woud) toe wat het streeknetwerk inhoudt: welke partijen daarin samenwerken, hoe dat streeknetwerk is georganiseerd, wat de ambities zijn, de kernwaarden, de kansen en de knelpunten. En natuurlijk ook niet onbelangrijk: hoe dat allemaal wordt gefinancierd. Daarna werd door Frans van Beerendonk een toelichting gegeven op de ondernemersvereniging Coöperatie Het Groene Woud: waarom opgericht, wat is de doelstelling en de manier van werken en wat is de toegevoegde waarde van de coöperatie voor Het Groene Woud.

SPPiLL: verbinding leefbaarheid & economie 

Na een lekkere streeklunch, prima verzorgd door de Stichting Broodje Apart uit Schijndel (www.broodjeapart.nl) en een rondwandeling over het buitenterrein van de schaapskooi werden de gasten geïnformeerd over de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van het populierenlandschap in Het Groene Woud en rondom het Wijboschbroek.
Daarna ging het gezelschap met een bus naar Liempde, naar de uitkijktoren aan de Meulekensweg en daarna naar het Concordiaplein in het centrum. Daar werd door Désiré van Laarhoven uitgelegd wat de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) allemaal al voor elkaar heeft gekregen met betrekking tot het bevorderen van de leefbaarheid in en rondom Liempde in combinatie met versterking van de lokale economie. En wat de plannen van SPPiLL zijn voor de komende jaren, waarvoor een flinke financiële bijdrage is toegezegd door de provincie vanuit het investeringsprogramma Landschappen van Allure. Ook vanuit het internationale project Rural Alliances wordt SPPiLL ondersteund bij de uitvoering van hun plannen. 

Stadsboerderij

De laatste stop was bij de Jofra Hoeve in Esch, het biologische varkensbedrijf van Frank en Jolanda Wagenberg (www.jofrahoeve.nl). In de prachtige Vlaamse Schuur op hun erf werd door Frank een toelichting gegeven op hun bedrijf in Esch, hun relatie met de omgeving (landschap, burgerbewoning) en op hun vergevorderde plannen om in Rosmalen een stadsboerderij op te richten. Een prachtige kans om een verbinding te maken tussen de stad ’s-Hertogenbosch en Het Groene Woud. Werner Bührs, die als slager werkt op de Jofra Hoeve, gaf uitleg over zijn werkzaamheden in de eigen slagerij waarin het vlees wordt verwerkt voor eigen verkoop. En dat Werner daarin een vakman is, werd onlangs nog eens duidelijk omdat hij met zijn ambachtelijke bakleverworst werd uitgekozen tot Brabantse Held van de Smaak 2013. Tot slot moest die winnende worst natuurlijk ook worden geproefd.

Geslaagde excursie

Al met al een geslaagde excursie, waarin door de bezoekers uit Twente meerdere keren hun waardering voor Het Groene Woud werd uitgesproken: zowel voor wat betreft het mooie landschap als voor de manier waarop in Het Groene Woud wordt samengewerkt om dat mooie landschap te behouden nog mooier te maken.
 
Lezing CARE-project: Gemeenschapsarcheologie over de grens - woe 18 december
Route-app ‘Routes in Het Groene Woud’: de app die actief met je meewandelt of -fietst
Certificaat ‘Groene WoudLoper’ én het Doeboek uitgereikt aan 18 kinderen door IVN Best
Informatieavond over fondsen op 19 november - Stel al je vragen over fondsenverving!
Omgeving Opwettense Watermolen landschappelijk versterkt tijdens plantdag - Molenstichting Noord-Brabant benadrukt de waarde van watermolenlandschappen in Het Groene Woud
Programma Landschapstriënnale 2020 bekend - Veel locaties in Het Groene Woud
Nationaal Landschap Het Groene Woud wordt onderdeel van Van Gogh Nationaal Park
Op natuurexpeditie in Het Groene Woud - Nieuwe serie veldlessen van start
Winnaars van de boekenactie Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud (kwartaal 3) bekend
... in Het Groene Woud