Nationale Landschappen maken zich op voor de toekomst

Publicatiedatum: 17-02-2012

Met ingang van dit jaar krijgen de Nationale Landschappen geen bescherming meer van overheidswege. De verschillende ‘landschappen’ hebben daarom nu de handen ineengeslagen. Met het bidbook dat ze hebben opgesteld, laten ze zien waar ze voor staan en waar ze de komende jaren aan willen werken… sámen met de ondernemers en bewoners van de gebieden. Vanaf vandaag is het bidbook te downloaden via de site van Het Groene Woud.

Zet je ook in voor de Nationale Landschappen
Het Groene Woud is één van de twintig officiële Nationale Landschappen. De Nationale Landschappen zijn unieke gebieden, die model staan voor de landschappelijke diversiteit van Nederland. De Nederlandse overheid heeft ze destijds aangewezen en heeft geïnvesteerd in de gebieden. De Nationale Landschappen zijn daardoor een sterk merk geworden. Ze brengen mensen in contact met de natuur, de historie en de landbouw. Ze bieden rust, ontspanning en schone lucht. Daarnaast hebben ze ook een grote economische waarde. De Nationale Landschappen zijn belangrijk voor ons allemaal. Of we nu ondernemer zijn, boer, bewoner, recreant of natuurliefhebber.

Samen gaat het lukken
Het Rijk heeft nu aangegeven geen verantwoordelijkheid meer te dragen voor de Nationale Landschappen, maar ze hebben nog wel zorg nodig. Het Groene Woud en de andere gebieden zijn het waard; ze hebben grote mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Om deze kansen en bijzondere landschappen niet verloren te laten gaan, hebben de twintig een Servicenet opgericht. Deze overkoepelende organisatie zet de nieuwe fase op de agenda. Maar… zonder andere, actieve organisaties, ondernemers en bewoners lukt het niet. Hoe het wél gaat lukken, samen, dat staat beschreven in het bidbook. Vanuit Het Groene Woud roepen we iedereen op om het boekje eens door te lezen en te kijken waar je bij kunt dragen. Want wat vind jij belangrijk om te bewaren voor later? Waar zie je kansen voor je onderneming? Met wie wil jij samenwerken? Er zijn mogelijkheden genoeg, ook financieel! Download het bidbook nu.

Nieuwsbrief 39 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Natuurbeheerder Sjors de Kort: "Wij zijn de spreekbuis van de natuur"
Grond kopen en natuur ontwikkelen? Het kan, ook als particulier! Ad en Ine de Kort zijn trotse eigenaren van een eigen leembos
LEADER-subsidieregeling voor projecten in Het Groene Woud opent tweede helft april
Eerste boom geplant aan Everse Zoom - Een project met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud
Nieuwsbrief 38 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Naar de Geelders met Ger van den Oetelaar in een filmpje van Groen Ontwikkelfonds Brabant
2024: Jaar van de Zonnebloem, ook in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 37 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
... in Het Groene Woud