Natuur doet goed, ook mensen met dementie. IVN biedt zorginstellingen en gemeenten training aan

Publicatiedatum: 12-09-2017

Iedereen knapt op van een wandeling in de natuur. Voor mensen met dementie is dat niet anders. Toch komen de meeste mensen met dementie weinig in de natuur, op de eerste plaats omdat ze vaak afhankelijk zijn van iemand die ze wil begeleiden. Hoe bereik je nu dat de heilzame werking van de natuur ook ten goede komt aan mensen met dementie? Die vraag stond centraal bij het ontwikkelen van een training die het Instituut voor Natuureducatie (IVN) aanbiedt aan zorginstellingen en gemeenten.

De training richt zich op de begeleiders van mensen met dementie: vrijwilligers, mantelzorgers, maar ook beroepskrachten zoals activiteitenbegeleiders en vrijwilligerscoördinatoren. “Belangrijk is dat zij de meerwaarde zien, maar ook dat zij er zelf plezier en voldoening in vinden. Dat is de voorwaarde om daarna vaker ook samen met iemand met dementie de natuur op te zoeken”. Aan het woord is Mari Verstegen, bioloog en een van de samenstellers van de training. “In de training maken de deelnemers kennis met allerlei activiteiten en werkvormen die je kunt doen als je gaat wandelen met iemand met dementie. Het doel van de training is dat je een heleboel ideeën en suggesties krijgt aangereikt waardoor een wandeling in een tuin, een park of in de natuur, voor allebei een stuk leuker en ontspannener wordt. Wat deelnemers aan de training vooral aanspreekt, is dat de ideeën zo simpel en zo concreet zijn en daardoor zo gemakkelijk te gebruiken”.  

 De training bestaat uit twee dagdelen; het grootste deel van de training vindt buiten plaats. Er kunnen twintig mensen deelnemen. Iedere deelnemer krijgt een boekje waarin een 23-tal activiteiten beschreven staan en een rugzakje met de materialen die nodig zijn voor de uitvoering van die werkvormen. In de bijgesloten folder vind je meer informatie over het doel en de opzet van de training.

IVN heeft de training het afgelopen jaar een twintigtal keer verzorgd (vooral voor zorginstellingen, mantelzorgorganisaties en vrijwilligerssteunpunten) en de waardering van de deelnemers aan de training is steeds erg hoog: gemiddeld 8,5 op een schaal van 1 tot 10. Een reden om de training aan te bieden is soms ook dat men het gebruik van een (nieuw aangelegde) tuin wil stimuleren of dat de training wordt aangeboden om nieuwe vrijwilligers te werven.

Mocht je belangstelling hebben om in jouw zorginstelling of in jouw gemeente deze training te organiseren, dan kun je het beste contact opnemen met Mari Verstegen, coördinator van deze training bij IVN. Telefoon: 06 20912983. E-mail: m.verstegen@ivn.nl   

Samen een natuurschilderij maken

Certificaat ‘Groene WoudLoper’ én het Doeboek uitgereikt aan 18 kinderen door IVN Best
Informatieavond over fondsen op 19 november - Stel al je vragen over fondsenverving!
Omgeving Opwettense Watermolen landschappelijk versterkt tijdens plantdag - Molenstichting Noord-Brabant benadrukt de waarde van watermolenlandschappen in Het Groene Woud
Programma Landschapstriënnale 2020 bekend - Veel locaties in Het Groene Woud
Nationaal Landschap Het Groene Woud wordt onderdeel van Van Gogh Nationaal Park
Op natuurexpeditie in Het Groene Woud - Nieuwe serie veldlessen van start
Winnaars van de boekenactie Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud (kwartaal 3) bekend
Groene Handdrukken voor Bestse IVN en Populierenvereniging
ECCO-workshop 'Onze energie, in ons landschap' op 9 oktober a.s. - Meld je nu aan!
... in Het Groene Woud