Natuur doet goed, ook mensen met dementie. IVN biedt zorginstellingen en gemeenten training aan

Publicatiedatum: 12-09-2017

Iedereen knapt op van een wandeling in de natuur. Voor mensen met dementie is dat niet anders. Toch komen de meeste mensen met dementie weinig in de natuur, op de eerste plaats omdat ze vaak afhankelijk zijn van iemand die ze wil begeleiden. Hoe bereik je nu dat de heilzame werking van de natuur ook ten goede komt aan mensen met dementie? Die vraag stond centraal bij het ontwikkelen van een training die het Instituut voor Natuureducatie (IVN) aanbiedt aan zorginstellingen en gemeenten.

De training richt zich op de begeleiders van mensen met dementie: vrijwilligers, mantelzorgers, maar ook beroepskrachten zoals activiteitenbegeleiders en vrijwilligerscoördinatoren. “Belangrijk is dat zij de meerwaarde zien, maar ook dat zij er zelf plezier en voldoening in vinden. Dat is de voorwaarde om daarna vaker ook samen met iemand met dementie de natuur op te zoeken”. Aan het woord is Mari Verstegen, bioloog en een van de samenstellers van de training. “In de training maken de deelnemers kennis met allerlei activiteiten en werkvormen die je kunt doen als je gaat wandelen met iemand met dementie. Het doel van de training is dat je een heleboel ideeën en suggesties krijgt aangereikt waardoor een wandeling in een tuin, een park of in de natuur, voor allebei een stuk leuker en ontspannener wordt. Wat deelnemers aan de training vooral aanspreekt, is dat de ideeën zo simpel en zo concreet zijn en daardoor zo gemakkelijk te gebruiken”.  

 De training bestaat uit twee dagdelen; het grootste deel van de training vindt buiten plaats. Er kunnen twintig mensen deelnemen. Iedere deelnemer krijgt een boekje waarin een 23-tal activiteiten beschreven staan en een rugzakje met de materialen die nodig zijn voor de uitvoering van die werkvormen. In de bijgesloten folder vind je meer informatie over het doel en de opzet van de training.

IVN heeft de training het afgelopen jaar een twintigtal keer verzorgd (vooral voor zorginstellingen, mantelzorgorganisaties en vrijwilligerssteunpunten) en de waardering van de deelnemers aan de training is steeds erg hoog: gemiddeld 8,5 op een schaal van 1 tot 10. Een reden om de training aan te bieden is soms ook dat men het gebruik van een (nieuw aangelegde) tuin wil stimuleren of dat de training wordt aangeboden om nieuwe vrijwilligers te werven.

Mocht je belangstelling hebben om in jouw zorginstelling of in jouw gemeente deze training te organiseren, dan kun je het beste contact opnemen met Mari Verstegen, coördinator van deze training bij IVN. Telefoon: 06 20912983. E-mail: m.verstegen@ivn.nl   

Samen een natuurschilderij maken

Landschapsfonds Het Groene Woud steunt aanleg dementievriendelijke wandeltuin in Boxtel
FUTURA - Festival of Foods presenteert zich op 8 december in Haaren
Nieuwe uitgave met steun van ons boekenfonds: De toponymie van Best
Wandelbrug over de Beerze in Lennisheuvel geplaatst
Grenswallen in Het Groene Woud: excursie en lezing
WATERARENA MOZAÏEK DOMMELVALLEI OP WOENSDAG 28 NOV. Geïnteresseerd? Meld je dan nu aan!
Grote diversiteit in aanvragen bij het fonds van Het Groene Woud
19 nov: Maatwerk Fondsenavond - Voor al je vragen over fondsenwerving!
Volop edelherten in beeld! - Bronstexcursies bijzonder succesvol
... in Het Groene Woud