Nieuw maar toch vertrouwd: 'Stichting Landschap Het Groene Woud'

Publicatiedatum: 15-07-2021

Op 9 juli 2021 zijn Stichting Landschapsfonds Het Groene Woud en Stichting Nationaal Landschap Het Groene Woud gefuseerd. Vanaf nu is er één ‘Stichting Landschap Het Groene Woud’ die, met hernieuwde energie, projecten in het gebied ondersteunt. “Je moet de fusie zien als een verbouwing waarbij het werk gewoon blijft doorgaan”, vertelt voorzitter Jeroen Naaijkens. “We blijven initiatieven dus financieel en met kennis ondersteunen. De nadruk ligt weer stevig op groene projecten die we aanjagen met daadkrachtige en betrokken mensen.”

Het bestuur van Stichting Landschap Het Groene Woud bestaat uit voorzitter Jeroen Naaijkens, Ger van den Oetelaar (secretaris/penningmeester), Arjen Simons (Brabants Landschap), Michel van Rooij en Els Aarts-Engbers.

Groene agenda binnen Van Gogh Nationaal Park i.o.

De nadruk op projecten in natuur, landschap en erfgoed sluit naadloos aan bij de ambities van Van Gogh Nationaal Park i.o. waarvan Stichting Landschap Het Groene Woud een belangrijke netwerkpartner is. “We liggen middenin Van Gogh NP. De beleidszaken liggen dáár op tafel en wij vertalen de groene ambities in concrete acties die echt van de grond komen.”

Met deze ‘groene agenda’ richt Het Groene Woud zich op lokale initiatiefnemers die met hun eigen inzet de natuur, het landschap en erfgoed glans willen geven. Dit is geen onbekend terrein, want dit is al jaren de hoofdactiviteit. “Wat wel nieuw is, is dat we nu meer gericht zulke projecten en samenwerking stimuleren.”

‘Niet te lang praten maar dóen’

Alle gelden uit het landschapsfonds (dat gewoon blijft bestaan) zullen dan ook aan ‘groene’ projecten worden besteed. Daarnaast bouwt Het Groene Woud het netwerk van experts en organisaties uit die lokale initiatiefnemers kunnen helpen om voortvarend ‘van idee naar uitvoering’ te komen. “We delen kennis en brengen de juiste mensen met elkaar in contact om zaken voor elkaar te krijgen. Daar gaat het ons om. Niet te lang praten, maar dóen. Zodat die nieuwe natuur er ook écht komt en historisch erfgoed ook écht wordt opgeknapt. En zodat er oplossingen in de natuur komen die bijdragen aan de energietransitie, een goede waterhuishouding of de weerbaarheid tegen de klimaatverandering. Daar zijn we overigens zelf ook graag bij, letterlijk. Met de laarzen aan het veld in, samen met initiatiefnemers en iedereen die zich bij natuur en landschap betrokken voelt.”

Lokaal project: Beeksche Waterloop

Goed voorbeeld van de hernieuwde aanpak van Het Groene Woud is de aandacht voor de ‘vergeten’ Beeksche Waterloop in Gemonde. Jeroen: “We organiseren binnenkort een bijeenkomst met de Natuurgroep Gestel en andere betrokkenen die deze waterloop een natuurtoekomst willen geven waar Gemondenaren én anderen nog lang van kunnen genieten. Het doel van de initiatiefnemers en het enthousiasme van de vrijwilligers was voor ons reden om het project mede op poten te gaan zetten. Het werk gaat dus gewoon door. Nieuwe ideeën blijven uiteraard van harte welkom, want er kan in Het Groene Woud een heleboel.”

Meedenken? Graag!

Heb je vragen of ideeën? Bel gerust met Jeroen Naaijkens, voorzitter Stichting Landschap het Groene Woud: 06-22987348. Ben je benieuwd naar de projecten die in Het Groene Woud van de grond komen? Kijk dan eens op de projectenpagina (mét handige zoekfunctie) op www.hetgroenewoud.com.

Beeld: Stichting Buitenschool Haanwijk in Sint-Michielsgestel. Fotograaf: Marc Bolsius.

Nieuwsbrief 33 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Bijzondere grondoverdracht in Het Groene Woud: ARK Rewilding Nederland draagt natuurgebied De Hemel over aan eigenaren Velder
Drie initiatieven uit Het Groene Woud bekroond als 'Gouden Zaaier 2023'
Zo 10 september: Fruitpersdag in Best
Word Vriend, win een boek! Winnaars januari - juni 2023
Groene Handdruk van Het Groene Woud voor Natuurgroep Gestel
Wederopbouw-kippenhok in ere hersteld aan de Maai in Liempde
Nieuwsbrief 32 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Groene Handdruk voor Ad en Ine de Kort
... in Het Groene Woud