Op natuurexpeditie in Het Groene Woud - Nieuwe serie veldlessen van start

Publicatiedatum: 04-10-2019

Eind september is een nieuwe reeks van het veldlesproject ‘Op natuurexpeditie in Het Groene Woud’ gestart. Speciaal opgeleide vrijwilligers van Jeugdnatuurwacht Liempde, Natuurwerkgroep Liempde, IVN Best en SPPiLL verzorgen deze lessen op zes basisscholen uit de omgeving. De veldlessen voor de bovenbouw zijn ontwikkeld door ARK Natuurontwikkeling, in samenwerking met Brabants Landschap. Vorig jaar is het lesprogramma overgenomen door SPPiLL. Bij de lessen draait alles om struinen, genieten en ontdekken.

Maar liefst zes scholen uit de omgeving hebben zich aangemeld voor het veldlesproject ‘Op natuurexpeditie in Het Groene Woud’. De lessen bestaan uit een binnenles op school en een buitenles. Bij de binnenles wordt een presentatie gegeven in de klas met veel aandacht voor het edelhert met foto’s, tekeningen, een filmpje en een geluidsfragment van het burlen. Daarnaast komt de belangrijke rol van ecoducten en verbinding van natuurgebieden aan de orde en welke dieren en planten daarvan profiteren.

Op avontuur

Na de binnenles volgt circa een week later een buitenles in natuurgebied De Scheeken, eigendom van Brabants Landschap. Dankzij een goede samenwerking met Brabants Landschap mogen de kinderen tijdens de veldles afwijken van het pad. Hier kan het avontuur beginnen. De kinderen struinen door het bos en de weilanden en voeren allerlei opdrachtjes uit. Ze kunnen onder andere waterbeestjes vangen, vogels bekijken, sporen zoeken en wie weet, de edelherten zien. Ze zitten tenslotte midden in de leefomgeving van de edelherten. In ieder geval leren de kinderen veel over het gedrag en de leefwijze van deze spannende dieren.

Vrijwilligers

De lessen worden verzorgd door vrijwilligers die namens SPPiLL het lesprogramma uitvoeren. Deze enthousiaste veldlesbegeleiders zijn hier speciaal voor opgeleid. Lokale mensen van Jeugdnatuurwacht Liempde, Natuurwerkgroep Liempde, IVN Best en SPPiLL die het gebied goed kennen. Dit jaar doen maar liefst zes scholen mee aan het veldlesproject: Speelleercentrum De Oversteek uit Liempde, OBS De Springplank uit Sint-Oedenrode, Basisschool De Hobbendonken en Basisschool De Beemden uit Boxtel, Kindcentrum De Kiezel en Basisschool St. Antonius uit Best. De eerste lessen zijn al gegeven en tijdens de eerste buitenles hebben de kinderen van OBS De Springplank een skelet gevonden van een ree. Een spannende en indrukwekkende ervaring!

Interesse?

De volgende reeks veldlessen wordt in het najaar van 2020 gegeven. Alle scholen in de omgeving worden hiervoor aangeschreven. Interesse? Meld je dan nu alvast aan via info@sppill.nl

Foto: Margreet van Ruremonde

Certificaat ‘Groene WoudLoper’ én het Doeboek uitgereikt aan 18 kinderen door IVN Best
Informatieavond over fondsen op 19 november - Stel al je vragen over fondsenverving!
Omgeving Opwettense Watermolen landschappelijk versterkt tijdens plantdag - Molenstichting Noord-Brabant benadrukt de waarde van watermolenlandschappen in Het Groene Woud
Programma Landschapstriënnale 2020 bekend - Veel locaties in Het Groene Woud
Nationaal Landschap Het Groene Woud wordt onderdeel van Van Gogh Nationaal Park
Winnaars van de boekenactie Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud (kwartaal 3) bekend
Groene Handdrukken voor Bestse IVN en Populierenvereniging
ECCO-workshop 'Onze energie, in ons landschap' op 9 oktober a.s. - Meld je nu aan!
Project CARE, Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud genomineerd voor twee grote prijzen
... in Het Groene Woud