Presentatie boek & uitreiking acht cheques tijdens erfgoedbijeenkomst

Publicatiedatum: 26-11-2014

Vrijdag 21 november organiseerde Het Groene Woud, Brabants Heem en Stichting de Brabantse Boerderij, voor Boerderij, Erf, Land en Erfgoed (SdBB) de bijeenkomst ‘Erfgoedversterking in de praktijk …in Het Groene Woud’. De bijeenkomst vond plaats bij de Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode. Het was een zeer druk bezochte middag met meer dan 150 geïnteresseerden. De bijeenkomst stond geheel in het teken van erfgoed en cultuurhistorie. Een groot onderdeel van het programma was de boekpresentatie van Hein Vera. De auteur overhandigde zijn eerste exemplaar aan Ruud Severijns, burgemeester van de gemeente Oirschot. Daarnaast overhandigde Peter Maas, burgemeester van Sint-Oedenrode, acht cheques ter waarde van duizend euro aan initiatiefnemers van erfgoedprojecten in Het Groene Woud.

Boek: Gemene gronden in de Meierij

Het boek van Hein Vera heeft de naam:  ‘.... dat men het goed van den ongeboornen niet mag verkoopen. Gemene gronden in de Meierij van Den Bosch tussen hertog en hertgang 1000-2000.’ Het is de nieuwste uitgave van Stichting de Brabantse Boerderij in samenwerking met Pictures Publishers. Het boek is gebaseerd op het proefschrift van Hein Vera ‘ … Dat men het goed van den ongeboornen niet mag verkoopen’ waarmee hij in 2011 aan de Radbouduniversiteit promoveerde tot doctor. Het proefschrift gaat over de rechtsgeschiedenis, landbouwgeschiedenis en landschapsgeschiedenis in het midden en oosten van Noord-Brabant, namelijk de historische Meierij van Den Bosch (de kwartieren Maasland, Oisterwijk, Peelland, Kempenland en stad en vrijdom van ’s-Hertogenbosch) van circa het jaar 1000 tot aan onze eeuw. Het boek belicht vanuit verschillende oogpunten een heel belangrijk element in het dorpsleven in de Meierij vanaf de middeleeuwen tot aan het einde van de negentiende eeuw met de gevolgen daarvan in de twintigste eeuw. Het boek is te bestellen via www.picturespublishers.nl.

Cheques voor erfgoedprojecten

Naast de boekpresentatie presenteerden diverse vertegenwoordigers van heemkundekringen hun ervaringen over erfgoedprojecten in de praktijk. Als afsluiting van het programma werden de acht cheques uitgereikt. Hiermee wil het Streekfonds Het Groene Woud projecten ondersteunen die de waardevolle cultuurhistorie beter beleefbaar en zichtbaar maken voor de inwoners en bezoekers van Het Groene Woud. Vandaar dat Streekfonds Het Groene Woud in oktober een oproep deed aan heemkundekringen en andere organisaties om ideeën in te dienen voor erfgoedprojecten. Van de veertien ingediende projecten, hebben acht initiatiefnemers een cheque van duizend euro ontvangen. De cheques werden overhandigd aan Nationaal Monument Kamp Vught, Stichting Behoud Joodse Begraafplaats Oisterwijk, Stichting Beleefbare Cultuurhistorie in Het Groene Woud, Stichting Oisterwijk 800 SPOT, Stichting Brabantse Bronnen, Projectgroep 150 jaar spoor Boxtel en Kunststichting Boxtel, Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot en Stichting WieKentKunst.

 

Uitreiking cheque 150 jaar spoor Boxtel

 

 

Uitreiking eerste boek Hein Vera aan Ruud Severijns

Foto's: Ruud van Nooijen

Nieuwsbrief 39 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Natuurbeheerder Sjors de Kort: "Wij zijn de spreekbuis van de natuur"
Grond kopen en natuur ontwikkelen? Het kan, ook als particulier! Ad en Ine de Kort zijn trotse eigenaren van een eigen leembos
LEADER-subsidieregeling voor projecten in Het Groene Woud opent tweede helft april
Eerste boom geplant aan Everse Zoom - Een project met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud
Nieuwsbrief 38 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Naar de Geelders met Ger van den Oetelaar in een filmpje van Groen Ontwikkelfonds Brabant
2024: Jaar van de Zonnebloem, ook in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 37 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
... in Het Groene Woud