Project PlantenNu Het Groene Woud 2016 van start

Publicatiedatum: 05-12-2016

Bij de familie Van Esch aan de Koevoortseweg in Lennisheuvel (gemeente Boxtel) staan sinds vrijdag 2 december vijf jonge fruitbomen, mede gefinancierd door Streekfonds Het Groene Woud en het Prins Bernard Cultuurfonds. De bomen maken deel uit van het project PlantenNu Het Groene Woud 2016. Daarmee wordt op particuliere grond in Nationaal Landschap Het Groene Woud beplanting aangebracht met als doel: meer biodiversiteit en een nog aantrekkelijker landschap.

Met het planten van een pruimenboom gaven Ger van den Oetelaar (voorzitter Streekfonds Het Groene Woud) en Peter van de Wiel (wethouder gemeente Boxtel) het symbolische startschot voor de 2016-editie van PlantenNu. Volgens Van den Oetelaar is het een project dat concreet laat zien hoe Streekfonds Het Groene Woud en gemeenten samen kunnen helpen bij het versterken van het landschap. “Maar we doen het niet alleen”, verzekerde hij. “PlantenNu maakt ook ondernemers en particulieren actief om te investeren in Het Groene Woud. Het is een project waar iedereen blij van wordt.”

17.767 stuks bos- en haagplantsoen

De belangstelling om aan dit project mee te doen, was groot. Er kwamen 71 aanvragen binnen bij Projectbureau Orbis, dat de uitvoering leidt. De komende weken worden bij particulieren, verspreid door Het Groene Woud, 243 hoogstamfruitbomen, 93 laanbomen, 61 leilindes en 17.767 stuks bos- en haagplantsoen geplant. Koen van Hout van Projectbureau Orbis: “Ik vermoed dat we aan het einde van de winter het aantal van 71 locaties kunnen uitbreiden met nog eens tien tot vijftien particulieren.”

Aantrekkelijk voor vogels en insecten

Berry van Esch deed mee toen Michiel van Loon, zijn tuin- en landschapsarchitect, hem op PlantenNu wees. “Mijn tuin is omgeven door mooie natuur”, vertelt Van Esch. “We zijn nu bezig om daar met onze tuin op aan te sluiten. PlantenNu bood me daarvoor prima mogelijkheden.” Landschapsarchitect Van Loon selecteerde daarvoor niet alleen de pruimenboom, maar ook vier appelbomen, drie notenbomen, een zwarte els en een gemengde haag. “Er komen ook houtsingels”, licht Van Loon toe. “Het zijn allemaal soorten die enerzijds het aanzicht versterken en anderzijds vogels en insecten aantrekken.”

De gemeente Boxtel draagt PlantenNu een warm hart toe, zo bleek uit de woorden van wethouder Van de Wiel. “Dat inwoners, zoals de familie Van Esch, meedoen aan het verbeteren van het landschap is belangrijk. De ervaringen leren ons, dat de animo voor zulke initiatieven in Boxtel altijd erg groot is. Daar kunnen we trots op zijn.”

Voorzitter Ger van den Oetelaar (M) van Streekfonds Het Groene Woud en wethouder Peter van de Wiel (L) planten een jonge pruimenboom op het perceel van de familie Van Esch in Lennisheuvel (R Berry van Esch).

 

Nationaal Landschap Het Groene Woud wordt onderdeel van Van Gogh Nationaal Park
Op natuurexpeditie in Het Groene Woud - Nieuwe serie veldlessen van start
Winnaars van de boekenactie Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud (kwartaal 3) bekend
Groene Handdrukken voor Bestse IVN en Populierenvereniging
ECCO-workshop 'Onze energie, in ons landschap' op 9 oktober a.s. - Meld je nu aan!
Project CARE, Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud genomineerd voor twee grote prijzen
“Je moet elkaar iets gunnen.” Samenwerking tussen veehouders en boomkwekers begint bij communicatie en vertrouwen
“Je moet elkaar iets gunnen.” Samenwerking tussen veehouders en boomkwekers begint bij communicatie en vertrouwen
Ons landschap, onze energie! – ECCO-bijeenkomst over de kansen van energietransitie voor o.a. landschap en kunst
... in Het Groene Woud